Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 31 de gener de 2018

Dilluns 29 de gener: les minves de gener fan acte de presència, però compte que ve fred

El nivell del mar era molt més baix del normal a la platja d'en Pere Grau, el passat dilluns 29 de gener al migdia. Veiem les algues exposades a la superfície.

El passat dilluns 29 de gener, a Palamós es va poder observar amb tota la seva plenitud el famós fenomen de les minves de gener.
La mar de fons persistent i l'arribada de vàries pertorbacions i sistemes frontals molt desfets, van mantenir una certa dinàmica atmosfèrica al llarg de la major part del mes de gener. Això va fer que la mar es presentés força remoguda i aquesta mantingué el seu nivell habitual o per sobre del normal. Finalment, però, a les acaballes del mes de gener ha aparegut amb força el famós fenomen de les minves.
El fet que la mar estigués clarament per sota del seu nivell habitual, va deixar al descobert les algues i altres organismes marins.

L'elevada pressió en superfície, amb un màxim de 1037 hPa el diumenge i un màxim de 1036 hPa el dilluns, va permetre que el nivell del mar baixés entre 30 i 40 cm.
Aquesta estabilitat atmosfèrica, a part de deixar-nos un dia plenament assolellat i el conegut fenomen de les minves, també va fer que hi hagués molt poc vent.
Entre el migdia i la tarda només va bufar aire de component marítima, a uns 5 km/h de mitjana, ratxa màxima 15 km/h.

Algunes tomates de mar van quedar exposades al sol degut a la baixada del nivell del mar.

Arriba un nou canvi de temps

La tranquil·litat atmosfèrica experimentada en aquest inici de setmana sembla que durarà poc, almenys pel que fa a la temperatura.
Per demà dijous s'espera que ens arribi un front fred que pugui deixar alguns ruixats o plugims a la nostre vila. Aquest front ha d'obrir les portes a un canvi molt important de les masses d'aire, ja que la massa d'aire temperat del Mediterrani que tenim actualment, serà substituït per una massa d'aire fred polar-marítima.
La temperatura màxima podrà ser de cru hivern a partir del dijous, amb valors que es quedaran al voltant dels 10 ºC. Cal remarcar que aquest fet no serà flor d'un dia. La situació de fred intens propiciada pel posicionament nord-sud de l'anticicló de les Açores, podria durar una setmana i es poden donar diferentes glopades d'aire fred més o menys intenses, siguent una situació que s'haurà d'anar seguint amb atenció.

En els vídeos següents podeu veure l'arribada dels diferents solcs d'aire fred que ens han d'afectar les properes jornades. Podeu observar la temperatura a 500 hPa i a 850 hPa. La temperatura podria ser prou baixa per mantenir la cota de neu entre els 300 metres i el nivell del mar durant algunes jornades, però en principi l'aire serà sec, ja que s'espera vent moderat de tramuntana, i no es preveuen més precipitacions. Malauradament, en comptes de tenir una situació de llevant que pugui acumular forces litres, ens espera fred i tramuntana.
Atenció! Si els mapes actuals no canvien, a partir del 8 de febrer, Dijous Gras, el temps podria ser molt més benigne, amb sol i temperatura més alta, la qual cosa faria que els actes centrals del Carnaval poguessin desenvolupar-se sense entrebancs meteorològics. De totes maneres, la situació que tindrem d'aquí una setmana vista pot canviar de forma important, esperem i creuem els dits.Més dades meteorològiques del passat dilluns 29 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,4ºC, mínima 5,2ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí cel serè., al migdia-tarda s'observaren de 0/8 a 2/8 St., mala visibilitat del paisatge degut a la presència de bromes., observació de rosada abundant de bon matí i al vespre.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 12:00h vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del SO, O i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 15 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1036hPa, mínima 1031hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 29 de gener a les quatre de la matinada. Veiem el potent anticicló que ens afectava. 

El nivell del mar era molt més baix del normal a la platja d'en Pere Grau, el passat dilluns 29 de gener al migdia. Veiem les algues exposades a la superfície.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 29 de gener al Baix Empordà, es veu com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret, i tampoc no van experimentar grans canvis respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la temperatura màxima va pujar 1,2 ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí va descendir 1,1 ºC i a Monells no va canviar.
A Palamós la màxima fou 1,9 ºC més baixa.
En aquest sentit, els 16,5 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,4 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va ser lleugerament més baixa que la del dia abans.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà va baixar 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,1 ºC.
A Palamós la mínima va ser 2,5 ºC més baixa.
Els -1,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 29 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,4 ºC (2,9 ºC)., Monells 15,8 ºC (-1,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,7 ºC (0,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,9 ºC (-0,5 ºC)., Torroella de Montgrí 14,0 ºC (1,1 ºC).

Més imatges de les minves que es van veure el passat dilluns 29 de gener a la platja d'en Pere Grau