Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 12 de gener del 2018

Dimecres 10 de gener: la calma s'imposa i el fum indica el vent

Cel serè sobre la badia de Palamós, el passat dimecres 10 de gener a les 14:53h. Font: http://palamos.cam

El passat dimecres 10 de gener, l'estabilitat atmosfèrica i l'absència de vent van ser el denominador comú d'una jornada típica del mes de gener. A la nostre vila, tot i l'ambient assolellat, la temperatura diürna es va mantenir per la banda baixa, amb tan sols 12,6 ºC de màxima. Per contra, l'arribada d'una capa extensa de núvols alts i mitgencs durant la nit/matinada de dimarts a dimecres, i el fet que encara bufés vent fluixet de llebeig, van frenar la caiguda del mercuri, i la temperatura mínima va marcar 6,0 ºC al barri vell de Palamós. A la resta del Baix Empordà les gelades es van mantenir absents, amb els 0,5 ºC de Monells com a mínima més freda.

Tot i la tranquil·litat meteorològica d'aquella jornada, sempre podem apreciar quelcom d'interessant o il·lustratiu, en aquest cas gràcies a les imatges de la càmera web que hi ha a Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).
A les dues captures de pantalla que us poso a continuació, s'aprecia clarament l'evolució del poc vent que ens acompanyà. Si observem la direcció que pren el fum de la crema agrícola que es veu al fons de la primera imatge, es pot constatar que al matí hi havia ventolina de component nord-oest o nord, el típic terral. En canvi, a la segona imatge veiem que a partir del migdia bufava ventolina de component sud-est i est, el típic foranell.



Més dades meteorològiques del passat dimecres 10 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 6,0ºC.
Estat del cel: a primeres hores del dia hi havien núvols abundants, amb 6/8 Ci, Ac i As, sortida de sol rogenca., a les hores següents s'aprecià una desaparició de la nuvolositat, amb 0/8 o 3/8 Ci i Ac., a la tarda hi havia cel serè, però amb núvols prims a la llunyania, mar enllà.
Vent: fins les 05:30h hi va haver vent del SO, OSO i O, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:00h bufà vent del E i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h hi va haver vent en calma o vent del NNO, NO, ONO i O, a 2 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO (registrats entre les 00:00h i la 01:00h de la matinada).
Estat de la mar amb maror, mar de fons del SSO., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,45 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i mar de fons, el passat dimecres 10 de gener a les 14:53h. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 10 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar comportaments diferents segons la població, a més, aquests van variar molt poc.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 0,2 ºC respecte el dimarts, a Torroella de Montgrí va baixar 0,9 ºC i a Monells no va canviar.
A Palamós baixà 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 16,1 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,6 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb més o menys empenta respecte el dimarts.
En aquest sentit, a Monells la mínima va descendir 2,6 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,7 ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,8 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, on la mínima fou 0,3 ºC més elevada.
A Palamós va baixar 0,3 ºC.
Els 0,5 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 10 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,4 ºC (1,7 ºC)., Castell d'Aro 15,1 ºC (3,4 ºC)., Monells 15,0 ºC (0,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,7 ºC (1,2 ºC)., Torroella de Montgrí 14,5 ºC (2,4 ºC).