Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 de gener del 2018

Dimarts 2 de gener: superlluna amb corona lunar i absència de vent

Corona lunar al voltant de la superlluna del passat dimarts 2 de gener a les tres de la matinada.

El passat dimarts 2 de gener, vàrem tenir la conjunció d'un fenomen òptic i un fenomen astronòmic.
Coincidint amb l'hora que es va produir la superlluna, a les tres de la matinada, es va poder gaudir d'una magnífica corona lunar amb uns colors molt vistosos que decoraren el cel de Palamós.
Una corona lunar es presenta com una o diverses sèries, normalment no més de tres, d'anells acolorits centrats sobre la Lluna (també poden veure's centrats sobre el Sol, en aquest cas seria una corona solar) i de radi relativament petit. En cada sèrie d'anells, l'interior és de color violeta o blau i l'exterior vermell. Poden arribar a distingir-se, de vegades, tots els colors de l'espectre.
Molt sovint és reduïda a una primera sèrie pròxima a l'astre i de menys de 5º de radi, l'aurèola és de color blanc blavenc amb vores rogenques.
El fenomen és causat per la difracció o la dispersió de la llum en núvols prims o en la boira. Els raigs lluminosos reflectits per la Lluna es trenquen en topar amb les gotes d'aigua i surten desviats. L'angle de desviació augmenta quan disminueix el diàmetre de la gota d'aigua. Si el diàmetre de les gotes és força homogeni, els contorns dels anells seran molt més nítids.
Els núvols que generen la corona lunar estan formats per gotes d'aigua, no per cristalls de glaç. En la major part dels casos, es tracta d'altocúmuls, tot i que també es poden observar en quedar el disc lunar matisat per l'obstacle d'un altostrat, un estrat o molt rarament, d'un cirrocúmul.

No s'ha de confondre amb l'halo: una corona mai no arriba a ser ni la meitat de gran que l'halo. La corona sovint és difusa, el contorn de l'halo sempre està ben definit. Les corones són de grandària variable. Els halos són sempre iguals. Font: Meteocat

Altocúmuls abundants sobre la badia de Palamós, el passat dimarts 2 de gener a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dimarts 2 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,6 ºC, mínima 5,7 ºC. Estat del cel: de matinada s'observaren molts núvols prims, aparició d'una corona lunar., matí dominat pel sol o resol, amb 4/8 o 6/8 Ci, Cs, Cc, Ac i esteles d'avions., a la tarda el sol va quedar tapat a estones, amb 3/8 o 5/8 Ac, alguns undulatus sobre el mar, i 2/8 o 3/8 Ci i Cs.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del O, ONO, NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 12:00h va bufar vent del E, ENE i NE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del ONO, O, OSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 18 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, lleugera mar de fons del S., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 1,29 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,91 metres a les 02:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Capa extensa d'altocúmuls, amb algunes formacions d'undulatus sobre el mar, i lleugera mar de fons, el passat dimarts 2 de gener a les 15:27h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimarts 2 de gener al Baix Empordà, es veu com aquesta va experimentar un lleuger descens respecte el dia anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la temperatura màxima va baixar 1,7 ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro baixà 1,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà descendí 0,6 ºC.
A Palamós la màxima va baixar 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 16,0 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 13,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per acabar, només falta afegir que la temperatura mínima va descendir amb major o menor mesura a tot arreu.
A Castell d'Aro la mínima va baixar 2,7 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 2,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,0 ºC.
A Palamós va descendir 2,2 ºC.
Els -0,7 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 2 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,0 ºC (0,4 ºC)., Monells 15,2 ºC (-0,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,5 ºC (1,4 ºC)., Castell d'Aro 14,0 ºC (1,2 ºC)., Torroella de Montgrí 14,0 ºC (1,7 ºC).