Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 22 de gener del 2018

Dissabte 20 de gener: la temperatura mínima puja i romanen els núvols baixos

Els núvols baixos que es van veure el passat dissabte 20 de gener a la tarda. En primer pla veiem uns micos (flors de pitrassa). També s'observa l'onatge aixecat pel vent de llebeig. Imatge captada des de Cap Gros. Foto mostrada a la web de Ràdio Palamós.

El passat dissabte 20 de gener es van tornar a prodigar els núvols baixos degut a l'arribada de les restes d'un front càlid.
Una vegada més, els nostres celatges van estar dominats per l'aparició d'abundant nuvolositat que es va encarregar d'ocultar l'astre rei, especialment durant la segona meitat de la jornada.
Ja de bon matí vàrem descobrir que l'ambient no era tan fred com dies enrera. Els núvols alts i baixos que van arribar de matinada, van dificultar el descens del mercuri i les tímides gelades que hi van haver el divendres van desaparèixer. La temperatura mínima fou clarament superior a la registrada el dia anterior, amb un ascens general a tota la comarca d'entre 3 i 4 ºC. En aquest sentit, la mínima més baixa va assolir 3,6 ºC a Monells i també a La Tallada d'Empordà.
A la nostre vila la mínima va ser prou alta per l'època de l'any, amb 9,2 ºC.

Els núvols baixos, formats majoritàriament per estratocúmuls, a part de fer pujar la temperatura mínima, també ens van deixar un bonic espectacle durant la posta de sol, ja que aquests adoptaren uns colors molt vistosos.

Posta de sol del passat dissabte 20 de gener des del port de Palamós, amb bonics estratocúmuls acolorits. Autor de la foto: Sergio Díaz Rojo.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 20 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 13,3ºC, mínima 9,2ºC.
Estat del cel: al matí domini del sol, amb 2/8 Ci i de 3/8 a 4/8 Sc i St., al migdia continuació del temps assolellat, però a estones els núvols baixos interrompien el sol, amb 3/8 o 5/8 Sc, algunes formacions de radiatus., a la tarda s'observaren de 4/8 a 7/8 Sc, amb núvols més abundants a primeres hores que a darreres hores.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent de direcció NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana, a partir de llavors vent en calma., a partir de les 10:30h vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'observà vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del SO i S, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del SO, OSO, O i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 39 km/h SO (42 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i maror a partir del migdia., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,99 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,14 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Els núvols baixos que es van veure el passat dissabte 20 de gener a la tarda. En primer pla veiem uns micos (flors de pitrassa). També s'observa l'onatge aixecat pel vent de llebeig. Imatge captada des de Cap Gros. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 20 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments a l'alça a quasi tots els llocs.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,9 ºC respecte el divendres, a Monells va ascendir 1,3 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,0 ºC. L'excepció va aparèixer a La Tallada d'Empordà, amb una màxima 1,8 ºC més baixa.
A Palamós ascendí 0,1 ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 14,5 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,3 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar de forma més o menys destacada a totes les poblacions.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 4,2 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 3,7 ºC i a Castell d'Aro ascendí 3,2 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 4,0 ºC.
Els 3,6 ºC que hi van haver a Monells i a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 20 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,5 ºC (4,6 ºC)., Monells 14,2 ºC (3,6 ºC)., Torroella de Montgrí 14,1 ºC (5,1 ºC)., Castell d'Aro 13,4 ºC (5,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,2 ºC (3,6 ºC).

Posta de sol del passat dissabte 20 de gener amb estratocúmuls acolorits. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge. 

Posta de sol del passat dissabte 20 de gener amb estratocúmuls acolorits. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).