Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 de gener del 2018

Dissabte 27 de gener: un altre dia amb tramuntana freda, Altocumulus undulatus i mimoses florides

Núvols modelats pel vent apareguts el passat dissabte 27 de gener a la tarda. Imatge captada des del barri del Figuerar.

La tramuntana que havia entrat el dia anterior, es va prendre un petit descans a primeres hores del matí del passat dissabte 27 de gener. No obstant això, el vent del nord va tornar a guanyar intensitat a partir de les 09:00h, assolint una velocitat mitjana de 15-20 km/h i una ratxa màxima de 55 km/h. L'aire fred del nord que bufava en superfície va mantenir el termòmetre molt aturat a la nostre vila, amb una màxima de tan sols 12,2 ºC.

Tot i que a prop del terra bufés tramuntana, en capes més elevades de la troposfera hi bufava vent de component est impulsat per la pertorbació que hi havia en altura al Mediterrani occidental. Aquest vent humit va permetre que poguessin crèixer núvols abundants que taparen el cel durant molts moments del dia.
A part dels típics cúmuls, alguns amb aparença amenaçadora, sobretot durant el migdia-primeres hores de la tarda, a uns 3.000 metres d'altura hi havia un mantell de núvols mitgencs. L'efecte del vent s'encarregà de modelar-los i ens va permetre observar els típics Altocumulus undulatus que podeu contemplar a les fotografies.

Un cop més, l'espectacle no només es va circumscriure en el cel. Darrerament, a la floració dels ametllers s'hi ha afegit la floració sensacional de les mimoses (Acacia Dealbata) que omplen de taques grogues esponeroses els jardins del Baix Empordà, sobretot en aquelles contrades no gaire allunyades del Mare Nostrum. Malauradament, nombrosos exemplars d'aquesta espècie han crescut fora dels seus emplaçaments originals i s'ha convertit en una planta catalogada com a invasora

Mimosa florida observada el passat dissabte 27 de gener en un jardí del barri del Figuerar.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 27 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 9,3ºC.
Estat del cel: al matí s'observaren núvols i clarianes, amb 4/8 o 6/8 Cu, Sc i St, juntament amb 2/8 o 4/8 Ac i As., a la tarda es va observar un cel molt canviant, amb de 3/8 a 6/8 Ac i As, juntament amb 3/8 o 6/8 Cu, Sc i St, alguns undulatus.
Vent: fins les 06:00h hi va haver vent de direcció NO i ONO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, OSO i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 09:00h vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 10-15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maregassa a forta maror (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,48 metres a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Núvols modelats pel vent apareguts el passat dissabte 27 de gener a la tarda. Imatge captada des del barri del Figuerar.

Núvols modelats pel vent apareguts el passat dissabte 27 de gener a la tarda. Imatge captada des del barri del Figuerar.

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 27 de gener al Baix Empordà, es veu com els registres van pujar lleugerament respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 1,4 ºC respecte el divendres, a Torroella de Montgrí pujà 0,5 ºC i Castell d'Aro ascendí 0,4 ºC.
A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la mínima fou 0,9 ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 12,6 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,2 ºC de Monells foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va tenir comportaments diferents segons la població que mirem.
Per exemple, a Monells la mínima va baixar 2,0 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro descendí 1,9 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí va pujar 1,4 ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,1 ºC.
A Palamós la mínima va ascendir 1,5 ºC.
Els 5,0 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,8 ºC de Verges es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 27 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,5 ºC (9,3 ºC)., Castell d'Aro 12,4 ºC (5,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 12,1 ºC (7,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,3 ºC (6,9 ºC)., Monells 11,2 ºC (5,0 ºC).

Recull d'imatges d'una mimosa florida