Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de gener del 2018

Diumenge 28 de gener: els núvols desapareixen, el paisatge llueix i la temperatura màxima va cap amunt

Temps assolellat i marejol aixecat pel vent de gregal o provences, el passat diumenge 28 de gener al migdia. Imatge captada des del mirador del Morro del Vedell.

Al contrari del passat dissabte, el cel es va presentar ben asserenat durant la jornada dominical.
El passat diumenge 28 de gener a Palamós es va poder gaudir d'un dia radiant. El temps assolellat i l'entrada d'isotermes d'entre 3 i 4 ºC a 850 hPa, unit al lent allunyament de l'embossament d'aire fred que ens havia afectat les jornades anteriors, van facilitar que la temperatura màxima anés cap amunt a tota la comarca. En aquest sentit, els 18,0 ºC que hi van haver a la població veïna de Calonge, va ser la temperatura màxima més elevada de tot el Baix Empordà.
D'altre banda, el cel blau va anar acompanyat d'una excel·lent visibilitat que ajudà a contemplar el paisatge que ens envolta i la floració de diferentes espècies d'arbres.

D'altre banda, tot i que la temperatura va pujar respecte el dia anterior, en superfície va bufar vent fluixet de component NE, NNE i ENE, la qual cosa va mantenir una clara sensació de fred, sobretot arran de mar i ens els indrets ombrívols. Aquest vent amb un cert recorregut marítim, també es va encarregar d'alterar l'estat de la mar, amb marejol o un xic de maror.

Flors de presseguer observades el passat diumenge 28 de gener des del mirador del Morro del Vedell.

Flors de presseguer observades el passat diumenge 28 de gener des del mirador del Morro del Vedell.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 28 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 15,3ºC, mínima 7,7ºC. Cel asserenat.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent de direcció N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNE i NE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h va bufar vent del N, NNE, NE i ENE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del N i NNO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h va bufar vent del NO, ONO i O, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 29 km/h N.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,52 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1037hPa, mínima 1033hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i marejol a la cala del Morro del Vedell, el passat diumenge 28 de gener.

Temps assolellat i marejol a la cala dels Pots, el passat diumenge 28 de gener al migdia.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 28 de gener al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys important respecte el dia anterior.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 4,6 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà pujà 4,3 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 3,8 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 3,1 ºC.
En aquest sentit, els 18,0 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,1 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va descendir a tot arreu amb major o menor mesura, degut a l'absència de nuvolositat. La baixada fou més forta en els llocs on no hi tocava tant el vent.
A Torroella de Montgrí la mínima va baixar 7,1 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà baixà 6,5 ºC i a Monells descendí 5,0 ºC.
A Palamós va descendir 1,6 ºC.
Els 0,0 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 28 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,2 ºC (4,9 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (1,3 ºC)., Monells 15,8 ºC (0,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,6 ºC (2,1 ºC)., Torroella de Montgrí 15,1 ºC (2,2 ºC).

Temps assolellat i marejol a la cala dels Pots, el passat diumenge 28 de gener al migdia. En primer pla també veiem unes figues de moro.