Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 de gener de 2018

Diumenge 21 de gener: la temperatura s'enfila per sobre dels 20 ºC i els ametllers ja floreixen

Ametller florit observat el passat diumenge 21 de gener a Vall-llobrega.

El passat diumenge 21 de gener es va poder respirar un ambient quasi primaveral a l'interior de la comarca baix-empordanesa.
L'entrada d'una massa d'aire càlida amb isotermes de 9 ºC a 850 hPa, la presència del sol i el vent fluixet i lleugerament reescalfat que bufà a l'interior del Baix Empordà, van fer enfilar la temperatura màxima per sobre dels 20 ºC a nombroses poblacions. Per exemple, a Sobrestany van gaudir d'uns càlids 22,1 ºC de temperatura màxima i a La Bisbal d'Empordà van arribar fins a 21,6 ºC, entre d'altres registres.
De nit tampoc va fer gaire fred. Degut a la formació d'una extensa capa de núvols mitgencs a sobre nostre, la temperatura mínima no va poder baixar gaire, amb la qual cosa i les gelades es van mantenir absents. A Monells, indret on tradicionalment el mercuri ens dona els valors més baixos, tan sols es va baixar fins a 5,8 ºC.
D'altre banda, tal com també és habitual, a Palamós la temperatura màxima es va mantenir una mica frenada respecte a l'interior, degut a l'aire fred del mar. Al barri vell "només" es registraren 17,9 ºC de màxima, un valor que si bé no supera els 20 ºC d'altres punts, continua mantenint-se per sobre del que seria esperable de trobar en aquestes dates.

Sens dubte, aquesta bonança ha fet que hi hagués un autèntic esclat de les flors d'ametller en la darrera setmana. La floració espectacular que es sol donar durant el mes de gener sembla indicar-nos que la primavera és a la cantonada., no obstant això, mai ens hem de confiar d'aquesta circumstància.
En aquest sentit, es preveu que el divendres vinent ens pugui creuar un front que deixarà algun ruixat i una normalització de la temperatura. L'ambient deixarà de ser primaveral per convertir-se en hivernal durant les següents jornades, a més, de cares al cap de semana hi pot haver vent fort de tramuntana que deixi una sensació de fred més acusada.

Núvols mitgencs, sembrats que van creixent i herbes florides al marge del camí, el passat diumenge 21 de gener a la tarda. Imatge captada des de Vall-llobrega.

Altocúmul lenticular observat el passat diumenge 21 de gener a sobre les Gavarres. Imatge captada des de Vall-llobrega.

En un altre ordre de coses, s'ha de remarcar la presència d'alguns altocúmuls lenticulars molt curiosos, altrament coneguts com a "núvols de vent".
Encara que a la nostre vila el vent va ser purament anecdòtic o hi va haver vent en calma, amb una ratxa màxima de només 18 km/h, en altura la situació era ben diferent.
A uns 700 hPa es registraven vents de component nord-oest o nord-nord-oest a 40-45 nusos de mitjana. Quan l'aire carregat d'humitat topava contra els elevats relleus del Pirineu, es formaren les típiques ones de muntanya que donaren lloc a núvols de formes curioses.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 21 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 17,9ºC, mínima 10,1ºC. Estat del cel: al matí temps assolellat o resol, amb de 4/8 a 5/8 Ci, Cc i Cs, juntament amb 1/8 o 3/8 Ac, alguns lenticulars., a la tarda domini dels núvols amb algunes petites clarianes, entre 4/8 i 7/8 Ac i As, alguns lenticulars.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció variable, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SO, SSO i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va bufar vent del S, SSO i SO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h vent del SE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h va bufar vent del N, NNO, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 18 km/h SO.
Estat de la mar amb marejol, lleugera mar de fons del S., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,11 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,67 metres a les 17:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Ametller florit observat el passat diumenge 21 de gener a Vall-llobrega.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 21 de gener al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma important respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 7,8 ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà pujà 7,1 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 7,0 ºC.
A Palamós la màxima va pujar 4,6 ºC.
En aquest sentit, els 22,1 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,9 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima també va ascendir a tot arreu sense excepcions.
A La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 2,7 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,4 ºC i a Monells ascendí 2,2 ºC.
A Palamós va ascendir 0,9 ºC.
Els 5,8 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 11,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 21 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 21,6 ºC (7,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,0 ºC (6,3 ºC)., Monells 20,9 ºC (5,8 ºC)., Torroella de Montgrí 20,8 ºC (6,5 ºC)., Castell d'Aro 20,4 ºC (7,4 ºC).

Ametller florit observat el passat diumenge 21 de gener a Vall-llobrega.