Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 d’abril del 2023

Científics investiguen si la gestió forestal pot afavorir que arribi més aigua als rius

 

En els darrers 25 anys, la superfície dels boscos ha crescut un 10% i per tant, els arbres i els boscos necessiten mes aigua per sobreviure. Tot això, en l’actual context de canvi climàtic i de poca gestió forestal, que fa que cada cop hi hagi menys aigua que s’escola cap a rius o aqüífers. 
Davant d’aquesta situació, el centre de ciència i tecnologia forestal de Catalunya i l’ACA han posat en marxa un projecte per veure quina és la relació entre boscos i l’aigua i comprovar si des de la gestió forestal es pot millorar el proveïment d’aigua a la població. 
El problema és que d’aigua blava – la de consum – n’hi ha cada vegada menys perquè en els darrers 25 anys, els cabals del rius han baixat entre un 5 i un 10 per cent.
El projecte també estudia si la reducció dels cabals dels rius pot afectar l’ecosistema fluvial. 
Amb l’estudi que estan fent a Aiguadora, un riu prepirinenc que abraça les comarques del Berguedà, Solsonès i Bages, volen comprovar si la reducció de la densitat dels arbres i arbustos pot contribuir a disminuir les pèrdues d’aigua i al seu temps incrementar la quantitat d’aigua que aniria a parar als rius.