Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 d’abril del 2023

Març càlid i molt sec a la major part de Catalunya


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el març s’ha de qualificar de càlid a gran part del país i molt càlid al massís del Port. 
Al conjunt del país, la temperatura mitjana del mes no ha superat el precedent càlid del març del 2001. 
També ha estat molt sec a gran part del país i sec a l’extrem nord-occidental del territori. 

El mes va començar amb un bloqueig anticiclònic al nord del continent que va mantenir la temperatura baixa i amb alguna precipitació a Catalunya, però ràpidament la configuració sinòptica va passar a ser zonal (vent de l’oest), amb l’anticicló atlàntic desplaçat cap a l’est i ubicat al sud d’Europa. 
La península Ibèrica va quedar sota la seva influència gran part del mes, la qual cosa va comportar una temperatura alta per l’època de l’any i escassa precipitació, concentrada al terç nord i deguda als fronts que circulaven pel centre del continent, que marginalment afectaven Catalunya. 

Fred entre els dies 1 i 5 de març 

Els primers dies de mes van ser freds a Catalunya, amb rècord de temperatura mínima en un mes de març a 2 de les 114 estacions de la de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que tenen més de 20 anys de dades. 
Per una banda Constantí (Tarragonès, 32 anys de dades), que amb -4,5 ºC el dia 1 va superar els -3,7 ºC de l'11/03/2010. I el Vendrell (Baix Penedès, 23 anys de dades), que amb -2,6 ºC va superar els -1,9 ºC del 10/03/2010. 
A banda, algunes estacions de Ponent van mesurar la matinada més freda de l'hivern i a Santa Coloma Queralt (Conca de Barberà) es va assolir la mínima més baixa des de l'any 2018, amb -5,9 ºC. 

Temperatura alta entre els dies 9 i 13 de març 

Entre el 9 i el 13 una ponentada va provocar que la temperatura màxima superés els 25 °C a bona part de Catalunya, amb 29,2 °C a Cabanes (Alt Empordà). Els rècords en un mes de març es van concentrar a punts de la costa i de l’interior, però en general el març de 2001 va fer més calor. 

14 de les 149 estacions de la XEMA i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) amb més de 20 anys de dades van igualar o superar la seva temperatura més alta en un mes de març. 
La temperatura nocturna va ser especialment alta per l’època a la meitat sud de Catalunya. 
La mínima va superar els 15 °C la matinada el dia 10 en alguns sectors de la Costa Daurada, mentre que els dies 11 i 12 es va situar entre els 15 i els 20 °C a bona part de la meitat sud del litoral i prelitoral. L’Observatori de l’Ebre (Roquetes, el Baix Ebre) va mesurar 18,4 °C de mínima la matinada del dia 11, i 18,8 °C la del dia 12, superant dos cops la temperatura mínima més alta en un mes de març dels seus 118 anys de dades, fins ara de 17,3 °C el 31 de març de 2015. 
Pel que fa a la XEMA, 31 de les 113 estacions amb més de 20 anys de dades ubicades fonamentalment al litoral i prelitoral Central i Sud i al pla de Lleida, van registrar la seva temperatura mínima diària més alta en un mes de març. 
L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar una temperatura de 14,4 °C el dia 11 al nivell de referència de 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud), valor molt elevat per una primera quinzena del mes de març, però encara molt lluny del rècord de març, de 18,8 °C la matinada del 24 de març de 2001. 
El vent de component oest va bufar amb força a diversos indrets del país, especialment entre els dies 10 i 11 a les comarques del centre i sud. 

Precipitació al Pirineu els dies 11 i 12 de març 

La ponentada que va afectar Catalunya especialment els dies 10 i 11 va estar en relació amb una circulació molt zonal que va afavorir el pas d’un front entre el dies 11 i 12 de març. 
La precipitació va ser persistent a la Val d’Aran i zones més pròximes, afectant de manera més esporàdica altres sectors del Pirineu. 
L’elevada temperatura va fer que la cota de neu se situés entre els 2.500 i els 2.800 m, de manera que la pluja va afectar bona part de l’alta muntanya, amb acumulacions de fins a 37,3 mm a Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà). A Vielha (la Val d’Aran) es van recollir 12,9 mm de pluja. 
Aquesta situació va provocar una humidificació notable del mantell de neu a l’alta muntanya i una fusió accelerada que fins i tot va provocar una certa crescuda dels rius pirinencs. 

Temperatura alta entre els dies 29 i 31 de març 

Els últims dies de mes, del 29 al 31, la temperatura va tornar a ser força alta per l'època, especialment l’últim dia del mes, quan el vent de ponent va fer pujar la temperatura al sud del prelitoral i sobretot del litoral, amb màximes fins a 10 °C més altes que el dia anterior a punts de la Costa Daurada. 
Es van assolir els 30 °C per primer cop enguany a Catalunya, concretament al Baix Ebre, amb 31,1 °C a l'Observatori de l'Ebre o 30,0 °C a Aldover. 
Es va produir una temperatura màxima rècord en un mes de març a 4 de les 114 estacions automàtiques de la XEMA amb més de 20 anys de dades, situades a la Costa Daurada i al delta de l'Ebre. 

Març càlid a gran part de Catalunya 

El març s’ha de qualificar de càlid a gran part del país i molt càlid al massís del Port. Ara bé, la temperatura mitjana d’aquest març no ha superat, en general, el precedent càlid del març del 2001 al conjunt de Catalunya. 

Març molt sec a gran part de Catalunya 

Ha estat en general molt sec a gran part del país i sec a l’extrem nord-occidental del territori. 
La circulació zonal i la persistència anticiclònica que han caracteritzat el mes de març expliquen la distribució de l’anomalia de precipitació. 

Irradiació per damunt de la mitjana a Catalunya 

La irradiació solar global del mes de març ha estat per sobre de la normal a gran part del país, a excepció de les parts més elevades del Pirineu occidental, on aquesta s’ha de qualificar de normal.