Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 21 d’abril del 2023

La llevantada del 6 al 9 de febrer portà la pluja més destacada del passat hivern

Foto de la llevantada del passat dilluns 6 de febrer des de la Fosca.

Sens dubte, el passat hivern es va caracteritzar per una evident falta de precipitacions. Per sort, la manca de pluges va tenir una excepció molt clara entre els dies 6 i 9 de febrer.
La configuració sinòptica, amb un anticicló potent centrat a l'est d'Europa allargassat d'est a oest, va permetre l'arribada d'un marcat flux de vents allevantats que aportaren una massa d'aire carregat d'humitat. Aquest fet, unit a la presència d'un embossament d'aire fred en altura, amb l'isoterma de -30 ºC a 500 hPa, entre d'altres factors, va fer crèixer núvols generadors de precipitacions que viatjaren de mar cap a terra, coneguts amb el nom de nimbostrats.
El gruix de les precipitacions es concentrà sobretot durant el dimarts 7 de febrer. Aquella jornada van acumular-se 18,6 mm a Palamós-la Fosca i 18 mm a Palamós (barri Vell) i a Palamós-Passeig del Mar. 

D'altra banda, si sumem tota la precipitació recollida en aquest episodi, trobem un total de 33,4 mm a Palamós-la Fosca, 31,0 mm a Palamós-Passeig del Mar i 29,6 mm a Palamós (barri Vell).
Cal destacar que cap al sector de les Gavarres les pluges foren més destacades i per fi es va veure com baixava un cert cabal per les rieres, almenys durant uns dies. Per exemple, a la població veïna de Calonge i Sant Antoni es veia com l'aigua corria amb alegria per la riera dels Molins i pel Rifred. A Calonge-Vall dels Molins van acumular-se 61,9 mm i a Calonge 49,2 mm.
Curiosament, aquesta situació d'inestabilitat va anar acompanyada d'alta pressió. En aquest sentit, la pressió es va moure entre un mínim de 1024 hPa el dia 7 i un màxim de 1036 hPa el dia 9.

Així mateix, aquest episodi també va venir marcat per un important temporal marítim, amb mar de fons de llevant. 
La llevantada va tenir el seu punt àlgid el dimarts 7 de febrer. Aquell jorn, la boia situada a 19 milles del cap de Begur va anotar un onatge significant de 6,68 m a les 14:00h i una alçada màxima de l'onatge de 12,75 m a la mateixa hora.

Aquest canvi de temps també ens portà un període força fred. La màxima més alta foren els 10,9 ºC del dimarts 7 de febrer, per contra, la màxima més freda van ser els 9,8 ºC del dijous 9 de febrer.
Si mirem la temperatura mínima, s'observa que no va gelar degut als núvols i al vent. Apareixen els 4,9 ºC del dia 9 com a mínima més baixa, i els 7,6 ºC del dia 7 com a mínima més baixa.
Per acabar, si fem un cop d'ull a les ratxes més fortes de vent, destaquen els 71 km/h ENE del dia 6, els 66 km/h ENE del dia 7 i els 40 km/h NE del dia 8. 

Fotos del passat dilluns 6 de febrer (platja de la Fosca i cala del Morro del Vedell)

















Fotos del dimarts 7 de febrer (platja de Sant Antoni de Calonge)
    








Fotos del passat dimecres 8 de febrer (El Rifred i la riera dels Molins, Calonge) 
   
El Rifred amb un cert cabal.

Riera dels Molins amb un cert cabal. Foto gentilesa de David Gràcia.

Riera dels Molins amb un cert cabal. Foto gentilesa de David Gràcia.

Riera dels Molins amb un cert cabal. Foto gentilesa de David Gràcia.