Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 30 d’abril del 2023

Pèrdues de més del 80% en la collita de cereal de la Catalunya Central per culpa de la sequera

 

Situació desastrosa de la collita de cereal a la Catalunya Central per culpa de la sequera. 
Aquesta situación extrema també fa que no hi hagi collita de farratge i això vol dir que no hi haurà suficient aliment per mantenir els ramats. De fet, els pagesos temen que hi haurà desabastiment i alerten de les conseqüències "greus" que això pot comportar, amb la desaparició de ramats sencers. 

Davant d'aquesta situació, Unió de Pagesos lamenta que el poc farratge que queda s'exporta a l'estranger, on estan disposats a pagar preus "encara més desorbitats". I això fa encarir més el preu d'aquí.
Per tot plegat, el sindicat reclama mesures perquè aquest farratge "es quedi al país i serveixi per cobrir l'emergència actual". 
Pel que fa a les restriccions d'aigua, la pagesia lamenta que hagi estat el primer sector a rebre les conseqüències. En aquest sentit, el responsable de cereals i herbacis d'Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, denuncia que s'està donant prioritat al sector del turisme: 

A Manresa hi ha un dels pocs ramats d'ovelles que encara queden al Bages. És el del Josep Serra, que s'hi ha dedicat des que era ben petit. 
Amb la sequera, es troba que no té camps ni bosc per pasturar perquè els animals no hi troben aliment i assegura que, sense farratge, la situació és "molt greu". Davant d'això, no sap per on passa la solució. No contempla sacrificar el ramat perquè, d'una banda, no li pagarien el preu que val, però sobretot perquè s'hi ha dedicat tota una vida. 
Un ramat que en Josep porta a pasturar cada dia. Una feina "clau" per a la gestió del sotabosc de la zona.