Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 d’abril del 2023

Dimarts 25 d'abril: les roelles tornen a engalanar un pla de Sant Joan en perill


Aquests dies primaverals ens tornen a oferir el paisatge bucòlic i encisador que ens deixa la floració de les roelles.
Encara tenim el luxe de poder gaudir d'aquest espectacle de colors al costat mateix del nucli urbà de Palamós, però desgraciadament tot aquest sector del pla de Sant Joan és urbanitzable.
Dins el context de canvi climàtic i el constatat augment de les nits tropicals que tenim en un estiu cada cop més llarg (vegeu notícia), és una autèntic desastre perdre aquesta zona. El fet que sigui un lloc que fins a dia d'avui s'ha mantingut sense urbanitzar, amb camps de conreu, permet que la temperatura pugui baixar en hores nocturnes degut a la refrigeració per radiació. 
Quan això succeeix durant les nits d'estiu asserenades, aleshores, l'aparició del terral s'encarrega de portar l'aire un xic menys càlid cap al centre de la població i refresca l'ambient, facilitant el descans dels veïns.
A part d'aquest efecte termoregulador, aquesta àmplia zona d'antics aiguamolls i camps de conreu és un autèntic reservori de biodiversitat, on hi troben refugi i aliment moltes espècies protegides. 
També té una funció reguladora de les inundacions que tenen lloc quan hi han pluges intenses i ajuda a la recàrrega dels aqüífers. 
Tampoc s'ha d'oblidar que es perden zones de cultiu, ara que es parla tan sovint de la sobirania alimentària i dels productes de quilòmetre zero. En resum, es pot afirmar que la futura destrucció d'aquest indret és un autèntic despropòsit i una manca de visió de futur en els temps que corren.

Dades meteorològiques del passat dimarts 25 d'abril

Temperatura màxima 17,4 ºC, mínima 11,9 ºC. Nuvolositat molt variable, amb núvols en diferents nivells, cel més tapat a la tarda-vespre de 6/8 a 8/8 Cu i Sc. Precipitació 0,4 mm. El dilluns 24 d'abril, entre les 00:00h i la 01:00h, caigueren 1,6 mm. 
Vent molt feble de l'est i sud-est a les hores centrals, ratxa màxima 19 km/h. Mar arrissada. 
Humitat del 80 al 93 %. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1012 hPa.