Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 d’abril del 2023

Els GRAF demanen "minimitzar" el consum d'aigua perquè la sequera no afecti els bombers

 

Els Bombers de la Generalitat fan front aquest estiu a una de les campanyes més complexes dels darrers anys. Les elevades temperatures, l’acumulació de vegetació al sotabosc i la llarga sequera que Catalunya arrossega des de fa més de 30 mesos han encès totes les alarmes. 

A tot plegat s'hi suma el fet que enguany els serveis d’emergències disposaran de tres pantans menys on carregar els avions que utilitzen per apagar incendis forestals, ja que la Baells al Berguedà i la Llosa del Cavall al Solsonès, i Sau a Osona no estaran operatius. 
Per altra banda, de les 1.600 basses públiques que hi ha repartides per tot el territori i que el cos utilitza per omplir els camions i també els helicòpters, n’hi ha 200 que es troben fora de servei per avaries i d’altres factors que no estan estrictament relacionats amb la sequera. 
De les altres 1.400, les que s’abasteixen d’aigua procedent d’aqüífers o fonts naturals es troben “per sota de la seva capacitat”. 

Per la seva part, Francesc Serra, cap de Mitjans Aeris de Bombers, vol llençar un missatge de tranquil·litat i afirma a l'ACN que el fet que dos pantans es trobin inoperatius no tindrà conseqüències en les tasques d’extinció. Reconeix que en cas que es produeixi un incendi en àrees de Catalunya properes a la Baells (Berguedà) o de la Llosa del Cavall (Solsonès), “l’aigua dels avions trigarà una mica més a arribar . I és que la sequera posa en tensió el sistema. 

Des de Bombers reconeixen que la reducció de recursos hídrics pot afectar “l’efectivitat” del cos i fa un “crit d’atenció al conjunt de la societat per minimitzar al màxim el consum d’aigua”. El temor és que es desenvolupi a Catalunya un incendi de sisena generació o extrem. 
Pel que fa als punts més conflictius, apunten que els que presenten més risc són els massissos amb elevada càrrega forestal i en especial les zones de l’interior de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà o el Priorat, també alguns punts del litoral i prelitoral que davant de vents extrems poden estendre’s a Terres de l’Ebre i Girona. 

La Campanya Forestal de 2022 va disposar de prop de 5.000 servidors públics; una quarantena de Mitjana Aeris, en concret 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions, i 1.200 mitjans terrestres. A banda, el cos d’Agents Rurals hi va aportar 16 drons.