Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 14 de gener del 2013

Diumenge amb alguns plugims i previsió per avui dilluns

Núvols mitjans procedents de la pertorbació d'ahir diumenge. Imatge captada al migdia.


La feble pertorbació prevista per ahir diumenge va arribar amb força puntualitat a la nostre comarca. Els seus efectes foren molt minsos i només deixà plugims o algun petit ruixat dispers entre la matinada i el matí dominical.

Dades de precipitació d'ahir diumenge 13 de gener del 2013 al Baix Empordà:

Calonge-Mas Pallí 4,4mm., Calonge 3,9mm., Palafrugell 3,4mm., La Bisbal d'Empordà 3,2mm., Bellcaire d'Empordà 2,6mm., Verges 2,0mm., Palamós 1,8mm.


Mapa de llamps d'ahir diumenge.


Tot i que en terra només caigueren quatre gotes, l'entrada d'aire fred en nivells mitjans de l'atmosfera, amb valors d'uns -32ºC a 500hPa, va ocasionar un marcat gradient tèrmic amb la temperatura superficial del mar, fet que va permetre la formació de les típiques tempestes a sobre el Mediterrani, les quals prenen direcció cap a les Balears empeses pel vent del nord que bufa en alçada.

Aquestes tempestes es van fer presents en forma d'algun tro llunyà i una mica de llampegada mar endins i cap a l'Alt Empordà, segons s'aprecià des de Palamós.


Obertura de clarianes desprès del pas de la pertorbació i restes de núvols mitjans (Altostratus) ahir a la tarda.


Pel que fa les temperatures, les màximes es van quedar en valors plenament hivernals i sigueren homogènies, ja que es van moure entre els 10,6ºC de Palamós-La Fosca i els 9,4ºC de Bellcaire d'Empordà. Les mínimes oscil·laren entre els 2,9ºC de la Bisbal d'Empordà i els 6,4ºC de Palamós-La Fosca., com veieu, es quedaren lluny del punt de congelació.

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 13 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 10,1ºC., mínima 5,6ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes de bon matí (Cu, Sc i As)., cel cobert des de mig matí fins a primeres hores de la tarda i grans clarianes de tarda amb alguns As. Plugims de matinada i al migdia. Pluja 1,8mm. Vent de direcció NNO predominant, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 1,23m a les 14:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 71%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Mapa de temperatura a 850hPa previst per avui dilluns a les 18:00h. Veiem com tenim isotermes de -2ºC a 1440msnm.


Avui dilluns a Palamós hem de preveure un dia fred i amb domini del Sol, però també poden aparèixer intervals de núvols mitjans i baixos en qualsevol moment, amb algun lenticular a l'horitzó. No es descarta que la presència de rebuf o vent de component marítim al sud de la Costa Brava i a prop del Montseny, pugui fer crèixer alguna nuvolada de tarda i acabi caient algun petit ruixat acompanyat per calabruix en aquests sectors, fregant la línia costanera o ja a sobre el mar.

La temperatura màxima no experimentarà grans canvis.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component nord durant aquest matí., mar endins pot bufar NNO a 20 nusos i al cap de Creus pot bufar a 30 nusos. A la tarda hi haurà vent del nord a 6/10 nusos., mar endins pot bufar a 20 nusos i al cap de Creus pot bufar a 30 nusos. A la nit hi haurà aire de tramuntana, però mar endins pot bufar a 20 nusos.

A mar tindrem marejol arran de costa i forta maror mar endins i al nord del cap de Begur, això durant tota la jornada.