Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 de gener del 2013

Paraselenes a Alaska

Paraselenes a Alaska. Font: Astronomy Picture of the Day. Autor: Sebastian Saarloos


La imatge superior, tot i semblar una recreació fantàstica feta per ordinador, es tracta d'una fotografia real.
L'estranya visió és un fenomen que ja vaig mencionar en anteriors articles relacionats amb els típics parhelis que apareixen a prop del Sol. En el cas d'avui es tracta del mateix fenomen, però en comptes de ser creat per la llum del Sol que ens arriba directament, els paraselenes són provocats gràcies a la llum reflectida per la Lluna.

El paisatge ens mostra un clar de lluna il·luminant una escena màgica amb el terra cobert  de neu. La fotografia fou presa la nit del 17 de gener a Lower Miller Creek, Alaska, EUA. A prop de l'horitzó muntanyós apareix la Lluna plena envoltada per un halo i flanquejada a dreta i esquerra per falses llunes o paraselenes.

Com en el cas del parheli, un paraselene es produeix quan la llum és refractada a través de cristalls prims de gel hexagonal, en forma de placa, presents en els núvols Cirrus o en els cristalls de gel presents a l'atmosfera anomenats "pols de diamant".
Segons determina la geometria del cristall, el paraselene es veu en un angle de 22 graus o més, al costat de la Lluna. En comparació amb el brillant cercle a la Lluna o halo llunar, els paraselenes són febles i més fàcils de detectar quan la Lluna està baixa.