Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de gener del 2013

Fortes nevades al Pirineu, amb fred i vent a la nostra comarca

Mapa de superfície amb fronts previst per dimecres a les 12:00h. Veiem com entra una altre borrasca pel Golf de Bizkaia.


El pas d'una activa pertorbació pel Pirineu durant avui dimarts, ha deixat uns gruixos molt grans de neu nova, sobretot a la part occidental. A la intensa nevada, se li han d'afegir les nevades que hi han anat caient des del cap de setmana, amb acumulacions que arriben a superar el metre de neu a les muntanyes araneses.

Per més informació sobre aquesta important nevada accediu al següent enllaç:

http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/AppJava/notapremsavw/detall.do?id=177347

Com veiem al mapa que obre aquest article, l'arribada d'una nova borrasca durant aquest dimecres cap al Pirineu, tornarà a deixar nevades intenses amb acumulacions superiors a 20cm al llarg de la jornada, especialment al Pallars Sobirà, La Vall d'Aran i l'Alta Ribagorça., en aquest sentit, el SMC ha emès diversos avisos.
Cal destacar que aquesta situació ha fet pujar el perill d'allaus fins al nivell màxim (5 sobre 5) a l'Aran-Franja Nord Pallaresa.


Mapa actual del perill d'allaus. És molt fort a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa.


Al Baix Empordà el pas de la borrasca només ens ha deixat alguna roina o plugim inapreciable al llarg del matí. El que si ens ha portat ha sigut una notable sensació de fred degut a les baixes temperatures i al vent moderat amb cops forts de component nord que hem tingut.

Ratxes màximes de vent del nord d'avui dimarts 15 de gener a l'Empordà:

Portbou 121km/h., Castelló d'Empúries 79km/h., Bellcaire d'Empordà 72km/h., Verges 69km/h., Palamós-La Fosca 68km/h., Palafrugell 63km/h., Roses 60km/h., Calonge 55km/h.

Per la seva banda, les temperatures màximes a la nostre comarca s'han mogut entre els 9,3ºC de Calonge-Mas Pallí i els 11,5ºC de Calonge. Amb l'encalmament del vent que hi hagut de matinada, les mínimes han sigut més baixes que el dia anterior, ja que han oscil·lat entre els 0,2ºC de Verges i els 3,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.

Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui dimarts 15 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 10,1ºC., mínima 3,0ºC. Estat del cel amb nuvolositat molt abundant al matí (Cu, Sc i As) amb alguna roina o plugim. Cel asserenat a partir del migdia i grans nuvolades a sobre el mar, cap al sud-oest, i núvols lenticulars a l'oest. Pluja inapreciable. Vent de direcció NNO predominant, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 63km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa, però poques milles mar endins es veien grans blancalls amb maror o forta maror (onatge sig. de 1,23m a les 09:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 49%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Mapa de vent i temperatura en superfície previst per dimecres a les 15:00h. Veiem com hi haurà garbí a 10 nusos a Palamós.


La previsió assenyala que aquest dimecres a Palamós poden aparèixer intervals nuvolosos en varis nivells degut a la proximitat de la pertorbació al nord del país. No es descarta que es pugui escapar alguna roina o plugim dispers a partir del migdia.

La temperatura no experimentarà grans canvis.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component nord o restarà en calma, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí, però sobretot a partir del migdia, entrarà garbí a 8/12 nusos. Al llarg de la tarda el vent de garbí anirà afluixant fins quedar vent fluixet de direcció variable. A la nit hi haurà tramuntana a 15/20 nusos. Atenció, ja que al llarg de la matinada del dijous el vent del nord pot bufar a 30 nusos de mitjana.
A mar tindrem marejol arran de costa, però a poques milles mar endins hi haurà de maror a forta maror, tot això al llarg de tota la jornada.