Vídeo de notícies sobre els incendis a Austràlia.
L'estiu d'aquest any, desprès dels rècords de calor assolits als EUA, també ha tingut rècords històrics de calor a l'hemisferi sud, concretament a Austràlia, on tenen una onada de calor de proporcions bíbliques que ja s'allarga més d'una setmana. El dilluns 7 de gener, va ser el dia més calorós des que es recullen dades a d'Austràlia, segons l'Oficina de Meteorologia d'Austràlia.
La temperatura màxima mitjana d'Austràlia va ser de 40.3°C, eclipsant el rècord anterior de 40.2°C, enregistrat el 21 de desembre del 1972. Mai abans, en els darrers 103 anys de recull de dades, hi havia hagut una onada de calor tan intensa, generalitzada i duradora. A Austràlia, la temperatura màxima mitjana superà els 39°C durant cinc dies consecutius (del 2 al 6 de gener), siguent la primera vegada que això ha passat des de l'any 1910, any on començà la sèrie contínua de dades.
Cal destacar que l'anterior rècord de quatre dies consecutius amb una temperatura màxima mitjana nacional de més de 39°C s'havia produït només una vegada (1973), i només dos anys anteriors havien tingut tres dies així, el 1972 i el 2002.
Aquest dimecres poden tenir un altre dia brutalment calorós, ja que la zona anticiclònica responsable de l'onada de calor, centrada just al sud de la costa, portarà un dia assolellat i un flux d'aire càlid a la major part del país.
Es preveu que hi hagi un petit refredament a finals de setmana, ja que l'anticicló es debilitarà i anirà cap a l'est d'Austràlia.
Mapa d'anomalies en la temperatura màxima mitjana (amb un període de referència de 1961 - 1990) durant els primers sis dies del 2013. Una àrea molt gran d'Austràlia ha tingut temperatures màximes d'entre 6 i 10°C superiors a la mitjana climàtica. Font: Australian Bureau of Meteorology.
La temperatura màxima més elevada a la capital de Tasmània, Hobart, fou de 41,8°C, siguent la temperatura més alta mai registrada a la ciutat, a més, va empatar amb la segona temperatura més alta que ha tingut lloc a Tasmània (els registres es recullen des del 1882).
Els últims quatre mesos del 2012 van ser el període més calorós de tota la història recent, segons els registres, amb una temperatura 1,61°C més alta que la mitjana, tot just superant el rècord anterior de 1,60°C en el conjunt del 2002.
Malgrat aquests valors, encara no s'ha assolit la temperatura màxima més alta en la història d'Austràlia, que segueixen sent els 50,7°C del 2 de gener del 1960 a Oodnadatta, Austràlia Meridional.
L'onada de calor i els forts vents estan propagant una sèrie d'incendis forestals devastadors a Tasmània (gran illa situada al sud d'Austràlia). Les imatges superiors, captades pel satèl·lit Terra de la NASA, ens mostra els incendis que cremaven a tota l'illa el passat 7 de gener . Les línies vermelles indiquen els punts calents on es detecten temperatures superficials inusualment càlides associades amb els incendis.
Pirocúmulus degut als incendis de Tasmània. Font: wikipedia
Segons el portal de notícies 324.cat, els incendis forestals del centre i el sud-est d'Austràlia, que ja han cremat més d'un centenar de cases, han crescut de manera significant a causa de les extremes temperatures superiors a 40 graus. A causa del vent les flames s'han desplaçat fins a zones residencials als estats de Nova Gal·les del Sud i Tasmània.
A Nova Gal·les del Sud, 1.200 bombers combaten uns 140 fronts de foc que s'escampen ràpidament pels forts vents de fins a 90 quilòmetres per hora. Compten amb l'ajuda de 350 bombes contra incendis i el suport de 63 avions.
Tot i haver cremat més de 54.000 hectàrees de terreny, de moment no hi ha constància que els incendis hagin causat víctimes. L'amenaça principal del sud-est australià es concentra a les localitats de Carlaminda, Illawara i a la regió de Southern Ranges. El foc no ha arribat a la zona del Parc Nacional Namadgi, subjecte de protecció especial.
I a l'estat de Tasmània, on els bombers lluiten contra 43 incendis actius, la policia busca possibles víctimes mortals entre les runes de les més de 100 vivendes cremades fins ara. Al voltant d'unes 120 persones han hagut de ser evacuades del centre turístic dels Parc Nacional Watarrka a causa d'un incendi que avançava amb més d'un quilòmetre d'amplada.
La màxima temperatura s'ha registrat a la població de Yulara, amb 44 graus.