Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 de gener del 2013

Un dilluns amb grans nuvolades i alguns plugims

Grans nuvolades sobre el mar. Imatge captada aquest migdia des de Palamós.


Tal com es preveia, avui dilluns hem tingut un dia molt variable, amb estones de sol i amb el creixement de grans nuvolades.

L'efecte rebuf ha facilitat la formació de potents núvols de tempesta que aquesta vegada, a diferència del passat dilluns, a Palamós només han deixat algun plugim al matí i al vespre., no obstant, mar endins es podien veure cortines de precipitació molt blanques, la qual cosa sol ser indicatiu de la caiguda de calamarsa.

Gràcies a l'aportació d'humitat i al major gradient tèrmic, han crescut Cumulunimbus a sobre el mar, així mateix, a la tarda i fins fa poca estona es veia llampegar a sobre el Mediterrani.

Aquesta variabilitat, més típica de la primavera que de l'hivern, ha deixat estampes molt boniques, com un espectacular arc de Sant Martí a sobre les illes Medes que, sortosament, ha pogut captar la càmera de TV3 de l'Estartit durant aquesta tarda. Observeu com a l'esquerra de l'arc iris també es veu una magnífica cortina de precipitació i a la dreta s'intueix un tros d'arc secundari.


Arc de Sant Martí sobre les illes Medes.


Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'avui dilluns 21 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,1ºC, mínima 5,9ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes al matí, amb algun plugim i una tarda molt semblant.
Pluja 1,4mm. Vent predominant del N, a 5km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa, amb mar de fons, i maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 1,14m a les 12:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 68%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Imatge de radar d'avui a les 20:36h, on veiem plugims a sobre Palamós i un ruixat fort a sobre el mar amb possible calamarsa.


Aquest dimarts, a Palamós tindrem un dia dominat pel sol, però amb molts intervals de núvols baixos i en altres nivells (Ci, Cs i Ac). Aquesta nuvolositat serà el preludi de l'arribada d'una altre pertorbació durant el dimecres, amb possibilitats que tinguem més pluja que els darrers dies.
Com que també entrarà un embossament d'aire fred molt destacat, amb isotermes de -34ºC a 500hPa a l'oest del país, no es descarta que es pugui veure alguna enfarinada a les Gavarres, en principi a uns 400/500m, situació que mirarem d'afinar en un proper article.

La temperatura màxima serà similar o un xic més baixa que avui dilluns.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component variable o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí tindrem vent de llebeig a 14/18 nusos. A la tarda hi haurà la mateixa situació. A la nit s'espera vent fluixet de component nord o calma.

A mar tindrem marejol arran de costa i maror mar endins durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. La resta de la jornada s'espera maror generalitzada.