Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de gener del 2013

La Setmana dels Barbuts comença amb calamarsada i petit terratrèmol

Calamarsada d'ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3


La Setmana dels Barbuts ha començat amb força moviment a la terra i al cel, ja que ahir dilluns ens vam veure afectats per dos fenòmens ben diferents: Una petita calamarsada i un petit terratrèmol mar endins.

La Setmana dels Barbuts, considerada tradicionalment com la més freda de l'any, s'anomena així perqué inclou les diades de varis sants representats amb barba: Sant Pau ermità (15 de gener), Sant Antoni Abat (17 de gener) i Sant Maür (18 de gener). També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Fruitós (20 de gener), Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).


Imatge de radar a les 19:36 d'ahir dilluns, on veiem ruixats intensos a la costa del Baix Empordà i sobre el mar, amb algunes calamarsades i tempestes.


En un altre ordre de coses, cal considerar que la presència d'una línia de convergència al davant de la costa del  Baix Empordà,  segons observem al mapa de vent a 950hPa (750msnm), amb vents del SSE per una banda i vents del NNO per l'altre, va fer ascendir una massa d'aire relativament càlida i humida, en comparació amb l'aire fred que hi ha en alçada.

Aquesta convecció va fer crèixer potents Cumulus i Cumulunimbus que deixaren forts ruixats amb calamarsa a sobre el mar i algun arribà a fregar la línia de la costa, tal com passà a Palamós on hi descarregà una breu però intensa calamarsada.


Mapa de vent a uns 950hPa d'ahir a les 18:00h. Veiem com s'intueix un xoc de masses d'aire al davant de la costa del Baix Empordà representat amb una línia.


Mapa de llamps d'ahir dilluns. Fixeu-vos com els llamps coincideixen amb la línia de convergència i amb les traces més fortes de precipitació.


Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 14 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC., mínima 5,2ºC. Estat del cel amb domini del sol al matí, però amb intervals de núvols (Cu, Sc, As i Ci)., cel cobert a la tarda (Sc, Cu i Cb) amb ruixat de pluja i calamarsa. Precipitació 0,8mm. Vent de direcció variable, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 42km/h N, en el moment del ruixat. Estat de la mar amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,84m a les 14:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 54%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Cel cobert on els Stratocumulus es convertien en Cumulus gruixuts durant la tarda.


Sol i núvols en varis nivells ahir al migdia. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya.


Sol una mica apagat ahir al migdia degut als Altostratus.




D'altre banda, ahir a les 19:38h es va produir un petit terratrèmol de magnitud 2,1 localitzat a l'est de Palamós, a uns 10 quilòmetres de profunditat. Que jo en tingui constància, no va ser percebut per la població o almenys jo no el vaig notar.

Per més informació:
http://www.ign.es/ign/layoutIn/sismoDetalleTerremotos.do?evid=1186126&zona=1