Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de gener del 2013

L'albada d'avui dimarts i previsió de més fred

L'albada espectacular d'avui dimarts. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 , a l'informatiu de TV1 Catalunya i al programa Espai Terra de TV3.


L'arribada dels típics núvols alts i mitjans que precedeixen l'arribada de la pertorbació que ens creuarà les properes hores, ens ha deixat una espectacular sortida de sol. Aquest espectacle natural fa bona la famosa dita de "Cel rogent, pluja o vent", ja que s'esperen algunes precipitacions febles i disperses, a més, el vent de llebeig ha bufat de forma moderada fins aquest vespre.

La fotografia superior ens mostra els acolorits Altostratus undulatus radiatus que s'han pogut observar amb les primeres llums del dia. A l'horitzó també s'aprecia una línia de cúmulus molt ben definida i s'intueix la mar de fons que hi havia.

Pel que fa a les altres dades meteorològiques d'avui dimarts 22 de gener del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 4,1ºC. Estat del cel amb núvols (Ci, Cs, Ac i As) i clarianes durant tot el dia. Vent de llebeig a 20/25km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 58km/h SO. Estat de la mar amb marejol al matí (mar de fons) arran de costa i maror mar endins., a la tarda hi ha hagut maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,5m a les 14:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1009hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 47%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat


Sortida de sol entre núvols aquest matí.


Mapa de precipitació acumulada fins dimecres a la nit.


La previsió ens diu que l'arribada d'un important embossament d'aire fred en alçada que acompanya una altre pertorbació desgastada procedent de la Bretanya, ens deixarà un ambient molt fred al llarg d'aquest dimecres.

Amb la fred també pot caure alguna feble precipitació, tal com marca el mapa superior. Com que tindrem molt aire fred en vàries capes troposfèriques, amb -2ºC a 850hPa i -33ºC a 500hPa, les precipitacions poden caure en forma de neu en cotes molt baixes al nostre sector, les quals, ja poden arribar a la nit/matinada de dimarts a dimecres. Si no hi ha sorpreses, la cota de neu rondarà els 400/500m i en principi, només hauria de ser de forma anecdòtica als cims de les Gavarres.

Independentment, durant la tarda/vespre de dimecres i a primeres hores del dia, es pot formar alguna nuvolada que deixi escapar una mica de calabruix arran de costa o sobre el mar. També cap al nord de l'Alt Empordà, es pot reproduir alguna feble nevada de tarda cap als 300/400m.

La temperatura màxima serà una mica més baixa que avui, amb valors propers als 10ºC en el nostre sector. La mínima serà similar.


Mapa de temperatura a 500hPa previst per dimecres a les sis del matí. Hi han valors de -33/-34ºC a prop nostre, a 5300msnm.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per dimecres al migdia. Hi han valors de -2ºC a sobre nostre, a 1340msnm.


El vent al nostre sector costaner bufarà de tramuntana, a 12/16 nusos de mitjana, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí tindrem vent fluixet de direcció variable. A la tarda hi haurà la mateixa situació, però al cap de Creus i mar endins pot bufar mestral a 20/30 nusos. A la nit s'espera una situació similar.

A mar tindrem marejol arran de costa i forta maror mar endins durant tota la jornada.