Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 de febrer del 2015

10 de febrer: el paisatge es tenyeix de colors

Ametller florit vist ahir dimarts al migdia a Sant Joan de Palamós.


Ahir dimarts 10 de febrer, com sol ser habitual a les zones properes a la costa, es va poder observar com el paisatge es va tenyint amb els bonics colors que ens deixen les floracions espectaculars de vàries espècies vegetals (moltes al·lòctones) que poblen les nostres contrades, com per exemple els ametllers, les mimoses o els trèvols de flor groga.
Tal com podeu contemplar al recull de fotos realitzades ahir dimarts al migdia, actualment s'està engegant un autèntic espectacle de colors que ens recorden la primavera meteorològica, no obstant, cal tenir present que aquesta ha de començar d'aquí 18 dies i encara la fred es farà notar de valent, sobretot durant les nits i de bon matí. Aquest fet, unit a la bonança imperant que tenim al migdia, farà que l'amplitud tèrmica sigui molt marcada i els refredats i la grip estiguin a l'ordre del dia.

Per les properes jornades aquests paisatges tenyits de colors tindran com a contrapunt un cel que ja no serà tan blau, ja que al llarg dels propers dies poden aparèixer alguns núvols prims que avançaran des del sud-est peninsular, a més, també pot formar-se algun núvol baix que pugui deixar alguna roina o petit plugim el proper divendres.


Sol entre branques d'ametller florit. L'astre rei va dominar tota la jornada d'ahir dimarts i no es va veure ni un núvol.


En relació a les dades termomètriques d'ahir dimarts al Baix Empordà, veurem com aquestes van ser 1 grau més baixes de mitjana, però a Palamós i a Monells restaren sense canvis. Els 14,8ºC de Calonge foren la màxima més destacada, per contra, els 11,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 3 graus més baixes de mitjana degut a la manca de vent i al cel asserenat. Els -4,4ºC de Monells es quedaren com a mínima més baixa, i els 5,6ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dimarts 10 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 14,2ºC (-4,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4ºC (-3,4ºC)., La Tallada d'Empordà 12,6ºC (-3,4ºC)., Castell d'Aro 12,5ºC (-1,0ºC).,  Torroella de Montgrí 11,8ºC (-2,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 10 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,6ºC, mínima 1,8ºC (1,6ºC a La Fosca). Estat del cel serè tot el dia. Vent del NO de matinada i fins les 10:00h, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma., entre les 10:00h i les 19:00h vent del ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent en calma o NO a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h ESE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Flors de la planta Oxalis pes-caprae L. vista ahir al migdia. Té fulles semblants a les del trèvol i és coneguda amb diferents noms (Agret, Avellaneta, Avellanetes, Fel i vinagre, Flor d'avellana, Magret, Magreta, Pa amb peixet, Pa de cucut). Floreix des de principis de l'hivern fins a finals de primavera. Fou introduïda des de Sud-àfrica (El Cap) i s'ha aclimatat bé a la zona mediterrània. Es pot veure en terres de conreu, vores de camins i murs de pedra seca. Igual que altres plantes d'aquesta família, conté àcid oxàlic, el qual li proporciona un gust agre.


Flors d'ametller (Prunus dulcis) vistes ahir dimarts al migdia. Aquesta planta té més de 50 varietats. L'ametller va començar a ser cultivat a Pèrsia, Síria i Palestina. El patriarca Abraham utilitzava vares d'ametller per construir corrals on tancava els seus nombrosos ramats i el cèlebre bastó d'Aaró era una branca del referit arbre. Els grecs varen ser els difusors d'aquesta espècie vegetal arreu de la Mediterrània. A finals del segle XVIII uns missioners franciscans, amb fray Juníper Serra (natural de Petra) al capdavant, van plantar ametllers de les nostres terres a la regió californiana de San Diego.


Mimosa (Acacia dealbata) florida vista ahir dimarts al barri de Les Cases Noves. És un bonic arbre ornamental molt usat en jardineria i es reconeix ràpidament gràcies a la seva espectacular floració que apareix a mitjans-finals d'hivern (de gener a març). És un arbre de creixement molt ràpid que pot assolir una altura compresa entre els 3 i els 10 metres, encara que no és estrany veure exemplars de fins a 15 metres. A les nostres contrades pot patir els efectes del fort vent i trencar-se fàcilment. És una planta originària d'Austràlia que suporta gelades moderades de fins -6ºC. Cal tenir present que en alguns punts pot arribar a ser una espècie invasora.