Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de febrer del 2015

20 i 21 de febrer: garbí, front esquifit i tramuntana

Sol i núvols baixos el passat divendres 20 de febrer al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


El passat divendres 20 de febrer, tal com es preveia, el vent de llebeig va ser el factor més important que condicionà el panorama meteorològic a Palamós. L'acostament d'un sistema frontal va fer que el vent del sud-oest bufés amb intensitat i persistència a partir del migdia.
Més detalladament, es pot afirmar que durant la matinada i de bon matí tan sols hi havia hagut vent de component NNO, el típic terral, a 2 km/h de mitjana i amb estones de calma total. El vent del SO va començar a entrar a les 10:00h, a uns 5/10 km/h de mitjana, no obstant, a partir de les 12:00h la garbinada va anar agafant força i assolí els 20/25 km/h de mitjana a la badia palamosina. Al llarg de tota la tarda i en hores posteriors la garbinada va continuar impertèrrita i registrà una ratxa màxima de 47 km/h SO.
Aquesta situació, com és habitual, va alterar molt l'estat de la mar. Tot i que a primeres hores s'apreciava una lleugera mar de fons de l'est, amb marejol, a partir del migdia el vent va aixecar maror. Mar endins, segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, hi havia maror o forta maror, amb un onatge significant de 0,82 metres a les 08:00h i de 1,29 metres a les 23:00h.

En relació a l'estat del cel, de matinada i a primeres hores del dia aquest es presentà asserenat, un fet que ajudà a la formació de gebre en els camps propers a Palamós., més tard, coincidint amb l'entrada del vent de llebeig, van anar arribant alguns núvols baixos de mar cap a terra, fins a deixar-nos un migdia/tarda amb temps assolellat i entre 1/8 o 3/8 Cu i Sc.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres al Baix Empordà, aquestes van pujar un grau de mitjana en alguns punts i en d'altres no van tenir canvis significatius respecte el dia abans. En aquest sentit, els 15,0ºC de Les Olives foren la màxima més alta, i els 11,7ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van baixar algunes dècimes en comparació amb el dia anterior. Les dades van bellugar-se entre els -2,9ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 20 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,6ºC (-2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 14,6ºC (-2,2ºC)., Monells 14,4ºC (-2,9C)., Torroella de Montgrí 13,9ºC (-1,2ºC)., Castell d'Aro 12,5ºC (-0,1ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 20 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,8ºC, mínima 3,8ºC (2,9ºC a La Fosca). Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Encluses vistes ahir dissabte al capvespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Finalment, ahir dissabte 21 de febrer, tal com estava previst, a Palamós el pas d'un sistema frontal molt poc actiu va deixar un dia ennuvolat i fred, amb una màxima de tan sols 11,2ºC.
El cel cobert amb el que ens vàrem llevar 8/8 Cu, Sc i St, va deixar algun plugim entre el matí/migdia, amb només 1,0 mm al centre del nucli antic i 1,6 mm a La Fosca.

Altres dades de pluja caiguda ahir dissabte foren els 4,0 mm de Les Olives, 2,6 mm a Verges, 2,1 mm a La Tallada d'Empordà o 1,3 mm a La Bisbal d'Empordà, per posar alguns exemples.

Així mateix, durant el capvespre es van obrir grans clarianes amb 4/8 As i Cu. També es van veure potents cúmuls en creixement mirant en direcció sud i oest, amb boniques encluses i raigs crepusculars. Aquestes nuvolades descarregaren alguns ruixats a la Costa Brava Sud i al Gironès.

A part dels núvols, del plugim i la fred, l'altre paràmetre protagonista del dia va ser el vent. Durant la matinada i fins les 10:00h va estar bufant vent de direcció SSO, a 20 km/h de mitjana. A partir de llavors, ràpidament, el vent va girar a component nord, a 5/10 km/h de mitjana. El plat fort de la ventada arribaria a partir de les 18:00h, moment en el qual la tramuntana va anar augmentant d'intensitat fins arribar als 25/30 km/h de mitjana a darreres hores del dia, ratxa màxima 66 km/h N.

Altres ratxes de vent de tramuntana d'ahir dissabte a l'Empordà són els 127 km/h de Portbou, 82 km/h a Llançà, 80 km/h a Bellcaire d'Empordà, 74 km/h a Palafrugell i 74 km/h també a Verges.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dissabte a la nit, on veiem una típica situació de tramuntana, amb una pertorbació al golf de Gènova i l'anticicló de les Açores entrant per l'oest de la península. 


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dissabte 21 de febrer al Baix Empordà, van descendir entre 2 i 4 graus comparades amb les del dia anterior. En aquest sentit, els 11,2ºC de Palamós van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 10,0ºC de Calonge-Mas Pallí, siguent unes temperatures plenament hivernals.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van experimentar una forta pujada degut als núvols i al vent. A l'interior les mínimes van pujar 7 graus de mitjana i a la costa entre 2 i 5 graus, a més, aquestes van donar-se a darreres hores del dia, en comptes de tenir lloc a la matinada.
Els 4,6ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 6,9ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 21 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 10,9ºC (6,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,9ºC (5,6ºC)., La Tallada d'Empordà 10,8ºC (5,4ºC)., Castell d'Aro 10,3ºC (5,3ºC)., Monells 10,3ºC (4,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 21 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,2ºC, mínima 6,6ºC. Estat de la mar amb maror., mar endins hi havia forta maror o maregassa, amb mar creuada, mar de fons del sud-sud-oest i mar de vent del nord (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,58 metres a les 21:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1001hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 50%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel gris i fum ahir dissabte a les onze del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Cúmuls en creixement ahir dissabte a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).