Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 8 de febrer del 2015

6 i 7 de febrer: ambient fred i algun plugim

El cel cobert que hi havia el passat divendres a la tarda al damunt del massís de les Gavarres (Romanyà de la Selva), amb un camp llaurat en primer pla. A l'esquerra s'intueix el radar meteorològic del Puig d'Arques (532 msnm).


El passat divendres 6 de febrer, es va mantenir l'ambient notablement fred que ens portà la irrupció d'aire polar continental, però en aquest cas, encara que el termòmetre marqués una temperatura màxima de només 8,2ºC a Palamós, la manca de vent destacable va fer que la sensació de fred no fos tan intensa com l'experimentada en jornades anteriors.
Cal remarcar que tal com vaig avançar en un anterior article, la sensació de fred podrà tornar a ser molt forta a partir d'avui al vespre, degut a la intensificació del vent de tramuntana.
Es preveu que aquest vent del nord tan conegut per nosaltres, pugui bufar a uns 30/40 km/h de mitjana en el nostre costaner, entre avui diumenge al vespre/nit i el dilluns al migdia. Alguna ratxa de vent podria arribar als 70/90 km/h. Al nord de l'Alt Empordà altre cop es podran registrar ratxes de 100/120 Km/h.

La setmana que ve, atapeïda pels actes del famós Carnaval i la important regata " Trofeu Vila de Palamós (Palamós Optimist Trophy Nations Cup) " estarà acompanyada per un temps anticiclònic i una absència de vents destacables. Les temperatures registraran valors normals per l'època de l'any, és a dir, màximes que rondaran els 12/14ºC i nits fredes que poden portar tímides gelades fins a prop del mar.
També caldrà tenir en compte que es mantindrà un embossament d'aire fred en altura sobre la vertical peninsular. Aquest fet podrà donar molt de joc en varis punts, ja que l'anticicló britànic pot posicionar-se allargassat en direcció est-oest, i les isòbares poden tenir recorregut marítim, provocant una acumulació de nuvolositat abundant al sud i sud-est de la Península Ibèrica, sobretot entre el País Valencià i l'Estret de Gibraltar. En aquestes zones, la pluja hi podria fer acte de presència durant diversos dies d'aquesta setmana, amb moments de forta intensitat.


Mapa de superfície amb precipitacions previst per dijous vinent. Veiem com estarem sota el domini de les altes pressions, però el recorregut marítim de les isòbares i el fet que hi hagi un embossament d'aire fred en altura de fins a -27/-28ºC a 500hPa pot deixar pluges entre el País Valencià i Múrcia.


Mapa de temperatura a 500 hPa previst per dijous vinent., malgrat l'anticicló, s'observa un embossament d'aire fred en altura o DANA que pot generar inestabilitat acusada al sud i sud-est peninsular.


En relació a l'estat del cel del passat divendres, es va observar un progressiu augment nuvolós al llarg de la jornada. Al matí l'astre rei va dominar el panorama meteorològic, amb tan sols 2/8 Ac i 2/8 o 3/8 Cu i Sc. A partir de les 13:00h el cel va anar quedant tapat amb 7/8 i 4/8 Cu i Sc. Al llarg de la tarda els núvols van anar creixent més fins a deixar el cel ennuvolat 8/8 Cu i Sc, a causa de l'entrada d'una massa d'aire humit en altura, degut a la circulació retrògrada establerta per l'anticicló europeu.

En un altre ordre de coses, les màximes registrades el passat divendres 6 de febrer al Baix Empordà, van ser entre 1 i 2 graus més baixes que el dia anterior, amb els 10,2ºC de Calonge, com a màxima més destacada, i els 7,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una forta baixada d'entre 6 i 7 graus menys que el dia abans, sobretot en els indrets de l'interior arrecerats del vent, tot això, gràcies també al cel asserenat.
Els -5,6ºC de Monells van ser la mínima més baixa, i els 1,4ºC de Palamós-La Fosca, fou la mínima més elevada. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat divendres 6 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,7ºC (-2,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 8,5ºC (-4,3ºC)., La Tallada d'Empordà 8,3ºC (-3,2ºC)., Torroella de Montgrí 8,1ºC (-1,1ºC)., Monells 7,9ºC (-5,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 6 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 8,2ºC, mínima 1,2ºC. Vent del NNO de matinada, a 20/30 km/h de mitjana., entre les 08.00h i les 11:00h vent del NNO i NE, a 5/10 km/h de mitjana., llavors vent del NE i NNO a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 61 km/h NNO (matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,63 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,28 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 67%, mínima 41%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat ahir dissabte 7 de febrer a les 13:47h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Per finalitzar el resum, només queda afegir que ahir dissabte 7 de febrer, el potent anticicló que hi ha situat a sobre d'Irlanda, amb pressions de fins a 1045hPa, va mantenir una certa circulació retrògrada al Mediterrani Occidental, la qual, va fer entrar de mar cap a terra una massa nuvolosa formada per núvols baixos i mitjans.
A Palamós, el pas d'una capa extensa de nimbostrats va generar alguns plugims entre les 13:00h i les 16:00h, amb un total de 2,8 mm recollits al centre del nucli antic i 2,2 mm a La Fosca.
Malgrat que la tempertaura que hi havia en superfície, en el moment de precipitar, era molt semblant a la que hi havia el passat dimecres, en aquesta ocasió no es van veure volves de neu, ja que la humitat relativa era molt més alta, al voltant del 80/85% i la pressió en superfície també era molt més alta, al voltant dels 1019hPa.
Cal remarcar que al nord del Baix Empordà i a la comarca veïna de l'Alt Empordà, les condicions atmosfèriques eren lleugerament diferents i es va poder veure algun ruixat de neu anecdòtic fins a cota zero, sense agafar al terra.

Altres dades de precipitació d'ahir dissabte al Baix Empordà van ser els 2,2 mm de Calonge-Mas Pallí, els 1,8 mm de Castell d'Aro, els 0,7 mm de La Bisbal d'Empordà, els 0,6 mm de Monells i els 0,3 mm de Torroella de Montgrí.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser 2 graus més baixes de mitjana, degut als núvols, amb els 9,3ºC de Castell d'Aro, com a màxima més elevada, i els 5,8ºC de Calonge-Mas Pallí o de Palafrugell, com a màximes més fredes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 1 i 3 graus més altes que el dia anterior., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -3,8ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 2,1ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 7 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 9,3ºC (-0,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 6,8ºC (-2,0ºC)., La Tallada d'Empordà 6,7ºC (-1,5ºC)., Monells 6,4ºC (-3,8ºC)., Torroella de Montgrí 6,2ºC (-0,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 7 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 6,2ºC, mínima 2,1ºC. Estat del cel: matí amb núvols i tímides clarianes, 5/8 o 6/8 As i Ac, a més de 4/8 Cu i Sc., migdia/primeres hores de la tarda 8/8 Ns, Cu i Sc, plugim., tarda 6/8 o 7/8 As, Ac, Cu i Sc. Vent del NO i NNO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h NO (matinada). Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,88 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)