Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de febrer del 2015

25 de febrer: tramuntana, núvols prims i cel rogenc

El capvespre rogenc que hi va haver ahir dimecres a sobre les Gavarres.


Ahir dimecres 25 de febrer, la presència d'una nova pertorbació a la zona d'Itàlia i l'entrada de l'anticicló de les Açores en forma de falca, va deixar-nos una altre jornada marcada pel vent intens de tramuntana. Concretament, aquest famós vent del nord que tan estima les nostres contrades, va estar bufant tot el dia a 20/30 km/h de mitjana i arribà fins als 64 km/h NNO de ratxa màxima a Palamós.
Altres ratxes de tramuntana registrades ahir dimecres a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic, són els 128 km/h de Portbou, 98 km/h a Castelló d'Empúries, Navata 88 km/h, Vilamacolum 80 km/h, Roses 78 km/h.

Aquesta tramuntanada també ens portà abundants núvols mitjans que es veien modelats per la força del vent, a més, foren els responsables que hi hagués una posta de sol rogenca, tal com podeu observar al recull de fotografies realitzades des de Romanyà de la Selva.
A primera hora del dia els núvols prims deixaven un cel enterenyinat per 3/8 Ci, As i Ac i esteles d'avions. La nuvolositat va anar augmentant amb el pas de les hores i adoptà formes undulades i lenticulars. Al matí es veien clarianes o resol, amb entre 4/8 i 6/8 Ci, As i Ac, i esteles d'avions., a tot això cal afegir-hi una tarda més tapada, amb resol i entre 5/8 i 7/8 As virga, a més, vàrem tenir l'aparició d'un tènue arc de Sant Martí i de poca durada.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dimecres, on s'aprecia las típica configuració sinòptica que ens genera vent de tramuntana.


Per les properes hores s'ha d'esperar que els núvols tornin a augmentar degut al pas d'un altre sistema frontal. Es treveu que entre avui a la tarda i demà dijous a primeres hores del dia, es puguin escapar alguns petits ruixats o plugims.
Tot i que el vent de tramuntana anirà desapareixent durant aquest matí, fins a quedar vent fluixet de direcció variable o calma a darreres hores, caldrà tenir present que a partir de demà divendres al migdia la tramuntana tornarà a aparèixer amb força. Entre la tarda i la nit podrà bufar a uns 35/40 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, no obstant, durant la matinada de divendres a dissabte la tramuntanada anirà a la baixa fins a deixar una tarda de dissabte amb vent fluixet de garbí.
De cares al diumenge i en dies posteriors, sembla que per fi tindrem un període sense vent de tramuntana, amb vent fluixet de garbí a les hores centrals i vent de direcció variable o calma la resta del dia.  

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van descendir lleugerament en vàries poblacions i en d'altres van restar iguals a les registrades el dia abans, amb els 15,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més alta comarcal, i els 13,7ºC de Calonge-Mas Pallí o de Palafrugell, com a màximes més baixes.
Per la banda de les mínimes, aquestes van pujar entre 1 i 4 graus respecte el dia anterior degut al vent, a la major part dels indrets., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -0,4ºC de Castell d'Aro, com a mínima més freda, i els 8,5ºC de Verges, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 25 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,3ºC (-0,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,6ºC (5,3ºC)., Monells 14,5ºC (1,7ºC)., La Tallada d'Empordà 14,5ºC (7,5ºC)., Torroella de Montgrí 14,2ºC (7,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 25 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,7ºC, mínima 8,3ºC. Estat de la mar amb marejol arran de costa, forta maror a poca distància., mar endins hi havia mar brava o maregassa (onatge sig. de 4,34 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,05 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 69%, mínima 37%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més del cel rogenc que hi va haver ahir dimecres