Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de febrer del 2015

5 de febrer: tramuntanada freda i ones de 7 metres mar endins

Cel cobert amb núvols mammatus ahir dijous al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Ahir dijous 5 de febrer, tot i que les temperatures van pujar respecte al dia anterior, la sensació de fred va ser molt acusada, degut al vent intens i persistent de tramuntana que ens va afectar, el qual, si es combinava amb la temperatura real feia que el nostre cos notés una temperatura de -2ºC al centre de la jornada.
Més detalladament, s'ha de mencionar que la ventada va estar bufant durant tot el dia a uns 30/40 km/h de mitjana i de direcció NNO, N i NNE, arribant a una ratxa màxima de 84 km/h.
Aquesta situació de vent intens i el fet que la humitat relativa descendís fins al 16%, deixà nombrosos objectes carregats d'electricitat estàtica.

Altres ratxes de vent de component N d'ahir dijous a l'Empordà:

Portbou 173 km/h., Castelló d'Empúries 116 km/h., Bellcaire d'Empordà 111 km/h., Navata 107 km/h., Figueres 98 km/h., Verges 95 km/h., Sant Pere Pescador 93 km/h., Palafrugell 90 km/h.

La forta ventada també va ocasionar un fortíssim temporal marítim lluny de la protecció del relleu costaner. Segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, a les 06:00h hi havia un onatge significant de 7,03 metres en aquell sector, de 6,09 metres a les 12:00h i de 5,63 metres a les 19:00h.
A Palamós, com és habitual, el poc recorregut marítim del vent del nord deixà marejol arran de costa, però a poca distància es veia forta maror, amb nombrosos blancalls i ruixim aixecat pel vent que disminuïa la visibilitat.

Per avui divendres es preveu que el vent del nord vagi clarament a la baixa, però sense desaparèixer del tot. L'ambient continuarà marcat per una sensació de fred acusada, a més, la nit/matinada de divendres a dissabte les mínimes tornaran a baixar amb força.
L'onada d'aire fred continuarà amb nosaltres durant demà dissabte de manera molt similar a com ho farà avui, no obstant, a partir del diumenge les temperatures màximes es recuperaran més clarament, amb màximes d'entre 12/15 graus a la nostre comarca, i per fi podrem acomiadar la mini-onada d'aire fred, amb isotermes que poden pujar fins als 0/2ºC positius a 850hPa i fins als -18/-22ºC a 500hPa., no obstant això, les mínimes continuaran deixant gelades.

Amb els mapes actuals, sembla que el vent de tramuntana altre cop podrà augmentar d'intensitat a partir del diumenge a la tarda. El dilluns es presentaria amb vent del nord moderat, malgrat tot, el dimarts vinent i en dies posteriors el vent serà fluixet amb component sud i est, facilitant que pugui aparèixer algun núvol baix, tot això dins un ambient molt menys fred que el d'aquesta setmana.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, com que hi va haver un temps assolellat al migdia i la massa d'aire no era tan freda degut a l'aparició d'un tímid efecte foehn, aquestes van recuperar-se clarament respecte el dia abans, amb registres entre 2 i 6 graus més elevats. En aquest sentit, els 11,3ºC de Castell d'Aro foren la màxima més alta, i els 7,8ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes també van pujar notablement en comparació amb el dia anterior, ja que els registres foren entre 2 i 5 graus més elevats., en aquest sentit, les dades van bellugar-se entre els 2,7ºC de Les Olives, com a mínima més freda, i els 3,9ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 5 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,3ºC (3,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,9ºC (3,1ºC)., Monells 10,0ºC (3,1ºC)., La Tallada d'Empordà 10,0ºC (3,6ºC)., Torroella de Montgrí 7,8ºC (2,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 5 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 9,2ºC, mínima 3,8ºC. Degut a les restes nuvoloses de la pertorbació mediterrània, el cel es va veure ennuvolat a primeres hores amb 8/8 As, Sc i Cu, mammatus., migdia assolellat amb franges de núvols mitgencs 4/8 As, Ac., tarda amb nuvolositat molt variable, amb entre 3/8 i 6/8 Ci, As i Ac, i 2/8 Sc. Pressió atmosfèrica màxima 1004hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 64%, mínima 16%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol i núvols prims ahir dijous al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).