Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 16 de febrer del 2015

Resum dels dies 13 i 15 de febrer

Cel enterenyinat per núvols alts el passat divendres 13 de febrer a la tarda, a sobre el massís de les Gavarres.


El passat divendres 13 de febrer, el pas d'una línia d'inestabilitat va propiciar que el cel es mantingués ennuvolat al llarg del matí, amb 8/8 Cu i Sc. Així mateix, la nuvolositat de baixa alçada va arribar a deixar alguna roina o petit plugim acompanyat de fang, el qual embrutà lleugerament les superfícies exposades a la intempèrie, com per exemple els vidres dels cotxes.
Després d'un matí sense sol, a partir del migdia es van obrir grans clarianes, amb 4/8 Ac i 2/8 Ci i Sc. A la tarda l'astre rei va continuar dominant el cel, amb 3/8 Ci, Cc i Ac, a més, a posta de sol s'observaren núvols lenticulars cap a l'horitzó oest.

Tal com vaig avançar a l'article d'ahir diumenge, un dels altres paràmetres protagonistes de la jornada del divendres va ser l'aparició del vent de garbí. En aquest sentit, es pot afirmar que fins a les 11:30h hi havia hagut vent en calma, no obstant, el vent del sud-oest previst va entrar de forma sobtada a partir de les 12:00h, arribant a una velocitat mitjana d'uns 15 km/h.
A partir de les 16:00h la garbinada augmentà d'intensitat fins als 20/25 km/h de mitjana, i a partir de les 20:00h va anar baixant de força, fins assolir els 10/15 km/h de velocitat mitjana a darreres hores del dia. La ratxa màxima de vent arribà als 48 km/h SO.

Juntament amb aquesta garbinada, l'altre factor destacat de la jornada va ser la forta remuntada de les temperatures, tan les màximes com les mínimes. Com sol passar tot sovint, el vent de garbí va arribar reescalfat al prelitoral gironí i les màximes s'enfilaren de valent. A Castelló d'Empúries van arribar fins als 18,8ºC de màxima, 18,1ºC a Anglès, 18ºC a Sant Miquel de Fluvià o 17,5ºC a Cabanes.
Al Baix Empordà la màxima més alta s'enfilà fins als 17,3ºC de Les Olives (Garrigoles).
En relació a les mínimes, trobem que a Monells (indret tradicionalment més fred de la comarca), la mínima només va baixar fins als 4,0ºC positius degut als núvols.


Cel ennuvolat el matí del divendres. Al fons a l'esquerra veiem com la manca de vent fa que la columna de fum pugi recte. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat divendres 13 de febrer al Baix Empordà, van ser entre 1 i 3 graus superiors respecte a les del dia abans, degut a l'ambient assolellat del migdia i a l'aparició del vent de garbí que arribà un xic reescalfat a l'interior, tal com he comentat.
Aquestes oscil·laren entre els 17,3ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 13,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van experimentar una pujada espectacular degut als núvols, amb valors entre 3 i 6 graus més alts que els del dia abans, amb els 4,0ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 9,6ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat divendres 13 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 17,2ºC (4,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,1ºC (4,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,9ºC (4,3ºC)., Monells 16,6ºC (4,0ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (5,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 13 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 7,9ºC. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores i a partir del migdia de marejol a maror., mar endins hi havia marejol o forta maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Altocúmuls lenticulars vistos el capvespre del passat divendres mirant a l'horitzó oest. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Cúmuls amenaçadors vistos ahir diumenge al capvespre. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Per finalitzar el resum, només queda per afegir que ahir diumenge 15 de febrer, la darrera jornada del Trofeu Vila de Palamós (Palamós Optimist Trophy Nations Cup)  va tornar a estar marcada per la manca de vent, no obstant, l'aparició d'una lleugera brisa va facilitar que es pogués disputar una prova per acomiadar l'edició d'enguany, on dels tres dies previstos tan sols el divendres es van poder fer totes les proves previstes.

Entrant en detalls, es pot dir que el vent es va mantenir en calma de matinada, no obstant, al migdia finalment va entrar vent de garbí a 5 km/h de mitjana., malgrat tot, entre les 14:00h i les 18:00h el vent va girar a component SE, a 5 km/h de mitjana. Finalment, tal com es preveia, la tramuntana va fer acte de presència a partir de les 21:30h, arribant als 15/20 km/h de mitjana en un principi i a 20/25 km/h de mitjana coincidint amb el canvi de dia., la ratxa màxima de vent fou de 45 km/h N. Cal tenir present que fins a la nit d'ahir diumenge el vent només havia arribat als 19 km/h de ratxa màxima.

Pel que fa a l'estat del cel, el pas d'un sistema frontal durant les primeres hores del dia, va deixar-nos un matí ennuvolat i, fins i tot, va arribar a caure alguna roina inapreciable, amb 8/8 As, Cu i Sc. A primeres hores de la tarda els núvols es van trencar i vàrem tenir un temps assolellat, amb entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc.
Més tard, coincidint amb la posta de sol, van crèixer algunes línies de cúmuls, amb 5/8 Cu virga. El moviment nuvolós que caracteritzà la jornada dominical encara no hauria acabat, ja que amb l'arribada de la nit els cúmuls van ser prou gruixuts com per deixar-nos quatre gotes grosses i inapreciables, acompanyades per vent fresc de tramuntana.


Núvols baixos ( Cu i Sc) i grans clarianes ahir diumenge a la tarda.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir diumenge al Baix Empordà, es va poder comprobar com aquestes van ser al voltant d'un grau més baixes de mitjana, comparades amb les del dissabte.
Els valors van oscil·lar entre els 15,8ºC de La Bisbal d'Empordà o de Calonge, com a màximes més elevades, i els 12,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 2 i 3 graus de mitjana degut als núvols, amb els 2,8ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 7,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 15 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,8ºC (3,6ºC)., La Tallada d'Empordà 15,1ºC (3,7ºC)., Monells 14,9ºC (2,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,7ºC (4,0ºC)., Castell d'Aro 14,1ºC (3,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 15 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 6,7ºC. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel ennuvolat ahir diumenge al matí. Font: càmera web de Sant Daniel Calonge.