Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 9 de febrer del 2015

8 de febrer: matí gebrat i màximes amunt

Col gebrada ahir diumenge al matí al Pla de Sant Joan. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir diumenge 8 de febrer, la forta pèrdua de calor degut a la irradició nocturna, ajudada per una nit serena i una absència total de vent, juntament amb una humitat ambiental elevada, van generar una bona gebrada que deixà emblanquinades les superfícies més exposades a la intempèrie.
Tot i que la temperatura mínima va ser lleugerament positiva, amb 0,8ºC registrats a l'estació meteorològica de La Fosca, els camps que envolten el nucli urbà de Palamós i les superfícies llises, com per exemple els cotxes, van assolir com a mínim una temperatura de zero graus o inferior que va sublimar la humitat present en l'aire, tot generant fines partícules de gel conegudes com a gebre.

Aquesta coberta formada per petits cristallets de gel, actua com a escut de protecció per a les plantes davant les baixes temperatures, ja que en formar una capa de gel sobre la planta, aquesta només pot baixar fins als 0ºC i la protegeix. En aquest sentit, cal recordar que algunes explotacions agrícoles disposen d'aspersors que obren durant les nits, perqué es faci una capa de gel que protegeixi els seus cultius de les temudes gelades negres.

Les gelades negres són les que es donen en condicions de baixa humitat, cel serè i sense vent. A la nostre comarca solen aparèixer després d'una advecció freda acompanyada per un vent intens i sec de tramuntana que eixuga l'atmosfera. Quan coincideix la desaparició d'aquest vent fred en hores nocturnes, amb un cel serè i una humitat relativa molt baixa que no deixa formar la capa protectora que representa el gebre, llavors, si la temperatura de l'aire descendeix per sota dels zero graus, la fred pot penetrar en els teixits de les plantes i causar una necrosi, provocant en molts casos la pèrdua de fulles, flors i tiges, i en els casos més greus fins i tot la mort de la planta.
El nom de gelada negra és degut al color negre que adquireixen els teixits morts per congelació.


Hort gebrat vist ahir al matí al Pla de Sant Joan. Les plantes estan protegides gràcies al gebre.


Camp i camí gebrats vistos ahir diumenge al matí al Paratge Eixample. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3 i a la galeria de fotos del 324 (foto nº19).


Si el matí va ser gèlid, el contrapunt d'ahir diumenge 8 de febrer va ser la notable recuperació que experimentaren les temperatures màximes al Baix Empordà, ja que es va poder constatar com aquestes van superar lleugerament els 15ºC, un valor que feia 10 dies que no s'assolia.
En aquest sentit, trobem que les màximes d'ahir arribaren a pujar fins a 8 graus més que el dia anterior cap a l'interior de la comarca, i entre 3 i 5 graus més a la costa, amb els 15,6ºC de Les Olives (Garrigoles), com a màxima més elevada, i els 11,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més freda.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar ente 1 i 2 graus menys de mitjana respecte el dia precedent, amb els -4,2ºC de Monells, com a mínima més baixa, i els 2,6ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima menys freda. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir diumenge 8 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,5ºC (-2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 14,8ºC (-3,8ºC)., Torroella de Montgrí 14,7ºC (-2,9ºC)., Monells 14,0ºC (-4,2ºC)., Castell d'Aro 12,0ºC (-0,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 8 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,4ºC, mínima 1,4ºC (0,8ºC a La Fosca). Estat del cel a primera hora amb sol i només 2/8 Sc i St., matí/migdia asserenats., tarda arribada de núvols alts de menys a més, amb entre 3/8 i 5/8 Ci. Vent en calma fins les 13:00h., entre les 13:00h i les 16:00h vent del SO i S, a 10/15 km/h de mitjana.,  a partir de llavors quedà vent fluixet de direcció variable però, tal com estava previst, a partir de les 19.00h entrà vent de component N i NNE, a 15/20 km/h de mitjana que s'anà intensificant durant la nit fins arribar als 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 60 km/h (72 km/h a La Fosca) NNO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maregassa o mar brava (onatge sig. de 2,93 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 4,92 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 35%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La gebrada d'ahir diumenge cobrint cotxes, camps i plantes


Cotxe gebrat a la cruïlla carrer Rentadors-carrer de La Font.


Camp gebrat al Pla d'en Nau, amb l'estadi municipal al fons de la imatge a la dreta.


Corretjola gebrada al pla d'en Nau.


Enciams gebrats al Pla de Sant Joan.


Cotxe gebrat al pàrquing del carrer Santiago Bañeras i Goday.