Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 25 de febrer del 2015

24 de febrer: tempesta mar endins i capricis de les ones

Cumulonimbus marxant mar endins ahir al matí. Foto mostrada al temps del Telenotícies Comarques de TV3 (minut 07:26).


Ahir dimarts 24 de febrer, després de les pluges que caigueren durant la nit anterior, la jornada va començar amb la ressaca que deixà el canvi de temps generat pel pas d'un front fred que arribà a Catalunya.
A primera hora del dia, a part de trobar-nos un territori ben regat i respirar un aire fresc i net, mar endins es va poder observar un magestuós Cumulonimbus incus que va crèixer gràcies a un embossament d'aire fred situat en nivells mitjos de la troposfera i a l'energia alliberada pel Mediterrani.
Les imatges del radar meteorològic ens mostraven clarament aquest nucli tempestuós que s'allunyava de les nostres costes a primera hora del dia, empès pels forts vents de component nord-oest que bufaven en altura, a més, el mapa de llamps també registrà l'activitat elèctrica de la tempesta.
A part d'aquesta tempesta matinal, s'ha de remarcar que l'activitat convectiva es va mantenir molt activa durant tota la jornada a sobre el mar, ja que a molta distància de la costa es van poder veure grans nuvolades que anaven creixent.


Imatge del radar d'ahir dimarts a les 20:30h, on es veu la tempesta que hi havia mar endins i les nevades que queien al Pirineu.


Mapa de llamps d'ahir dimarts on es veuen nombroses descàrregues a sobre el mar.


Cumulonimbus marxant mar endins ahir al matí. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


L'altre rastre que ens deixà el pas de la pertorbació de la nit anterior va ser una marcada mar de fons de llevant, amb un xic de maror. Aquest fet coincidí altre vegada amb la presència de vent intens de component NO, el qual aixecava l'aigua de les onades i creava un bonic espectacle a Torre Valentina, inclús amb algun tímid arc de Sant Martí.


Mar de fons de llevant a Torre Valentina ahir dimarts, amb vent que aixecava l'aigua i creava un tímid arc de Sant Martí.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 4 graus més altes que les del dia abans cap a l'interior, però van romandre sense grans canvis a la costa.
En aquest sentit, trobem que la màxima més alta van ser els 15,3ºC de Castell d'Aro, per contra, les màximes més curtes foren els 13,4ºC de Calonge-Mas Pallí o de Verges.
Així mateix, les mínimes van pujar entre 3 i 5 graus més cap a l'interior, respecte el dia precedent. Els 0,8ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 6,1ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 24 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,3ºC (2,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,5ºC (2,6ºC)., La Tallada d'Empordà 13,8ºC (3,0ºC).,  Monells 13,8ºC (0,8ºC).,  Torroella de Montgrí 13,5ºC (4,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 24 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 14,4ºC, mínima 6,1ºC. Estat del cel amb 1/8 Cu i Sc a primera hora i Cb mar endins., migdia asserenat, però a la tarda aparició de 2/8 Cu i Sc virga., mar endins creixement de Cu i Cb. Vent amb predomini del ONO, NO i NNO, a 20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 68 km/h ONO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 2,93 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,16 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 27%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tempesta mar endins ahir al matí.


Capricis de les ones i el vent