Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 13 de febrer del 2015

12 de febrer: mar plana i vent en calma

Mar plana i corbs marins (Phalacrocorax carbo) vistos ahir dijous. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Aquest Dijous Gras, la meteorologia va acompanyar la rua infantil del Carnaval de Palamós, no obstant, el temps no va ser tan favorable per a la celebració dels entrenaments oficials del Trofeu Vila de Palamós (Palamós Optimist Trophy Nations Cup) que reunirà 550 joves regatistes de 20 països diferents.
A causa de la presència d'un pont anticiclònic, entre l'anticicló de les Açores i l'anticicló de l'est d'Europa, el vent només va aparèixer de forma tímida, com ho demostren els 13 km/h de ratxa màxima que es registraren a Palamós, un fet que dificultà enormement la navegació a vela. Juntament amb aquesta manca de vent, es podia observar una mar plana com un mirall.
Per avui divendres, les condicions de navegació podrien millorar molt, ja que l'acostament d'un front oclús per l'oest de la península pot fer que entri vent de garbí o llebeig a partir del migdia, a uns 15/20 km/h de mitjana, amb ratxes superiors, el qual podria estar bufant fins a darreres hores del dia.

Així mateix, per demà dissabte, dia de la Grandiosa Rua de Carnaval, es preveu que no hi hagin gaires complicacions meteorològiques, ja que el front passarà a gran velocitat i només deixarà nuvolositat variable i, com a molt, alguna gota anecdòtica, si és que cau. El vent serà fluixet de direcció indefinida i amb estones de calma.
L'ambient seguirà força fresc o fred, ja que la màxima només podrà arribar als 12ºC, això unit a la mica de vent que pugui fer i a la humitat imperant, serà imprescindible anar ben abrigat per gaudir de les carrosses i comparses.


Optimist navegant amb poc vent, mar plana i algun núvol decoratiu ahir al migdia. Foto mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:02:44) i a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


En relació a l'estat del cel d'ahir dijous 12 de febrer, de bon matí el dia s'aixecà amb un cel rogenc degut a la presència de núvols alts i mitjans, amb 5/8 Ci, As i Ac. A mig matí van crèixer alguns núvols baixos que deixaren el cel ennuvolat de forma transitòria, amb 6/8 Sc, a més de 4/8 As i Ac. A partir del migdia va quedar un dia assolellat, amb 4/8 Ac, 5/8 Ci i Cs, i 3/8 Sc. A la tarda va quedar resol amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs, As i Ac.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, aquestes van baixar entre 1 i 2 graus respecte el dia abans, a causa dels núvols i a l'estancament de l'aire, però a Palamós la màxima va ser igual que la del dimecres. Els 15,6ºC de Calonge foren la màxima més alta comarcal, i els 12,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser dos graus més altes de mitjana, degut als núvols prims., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -2,1ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,8ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 12 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 15,5ºC (-2,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,2ºC (-0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 14,2ºC  (-1,3ºC).,  Castell d'Aro 13,7ºC (1,9ºC)., Torroella de Montgrí 13,3ºC (-0,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 12 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,5ºC, mínima 4,0ºC. Vent de component NO fins les 11:00h, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 11:00h vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de les 20:00h vent del N, a 2 km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 13 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mar plana i vent en calma ahir dijous al migdia


Corbs marins a sobre sa Galera, mar plana i núvols prims.


Optimist remolcats degut a la falta de vent, amb sol i mar plana ahir al migdia.


Sortida d'Optimist amb les aigües del port com un mirall i una lleugera brisa.


Anant cap al camp de regates sense vent. Equip de França.


Sortida de l'equip dels Estats Units.


Sortida de l'equip dels Estats Units.