Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de febrer del 2015

18 i 19 de febrer: segueix la floració dels ametllers

Floració espectacular d'un ametller. Foto captada ahir a la tarda a Calonge.


L'anticicló que ens afecta ha mantingut un temps assolellat en els darrers dies, a més, les temperatures diürnes han sigut poc fredes. Tal com sol ser habitual en aquesta època de l'any, això ha provocat que els paisatges rurals que es conserven miraculosament a les nostres contrades, s'hagin convertit en tot un espectacle pels sentits, gràcies a l'espectacular floració que han experimentat la majoria de varietats d'ametllers.
Tot i que normalment tan sols es tracta d'exemplars aïllats o, en qualsevol cas, de petits grups formant fileres tot resseguint els marges dels camps, l'explosió de colors és com si fos un bonic homenatge als pagesos que durant segles han anat treballant i donant forma a un paisatge ric i divers.

Malgrat que aquesta situació pugui recordar-nos a la primavera, cal anar en compte, ja que encara podem tenir alguna fuetada hivernal. En aquest sentit, els mapes del temps ens indiquen que el vent de garbí moderat que entrarà avui divendres, és un símptoma molt clar del pas d'un sistema frontal que ens ha de creuar demà dissabte. Aquest canvi de temps deixarà un temps fred i ennuvolat a partir de demà, amb alguns ruixats, siguent més problables després del migdia, a més, es preveu que entri vent del nord moderat, amb algun cop fort a partir de la tarda/vespre.
De cares al diumenge, la formació d'una borrasca cap a Itàlia provocarà que s'intensifiqui el vent fred de tramuntana, amb isotermes que poden devallar fins als -5ºC a 850hPa, això farà que les màximes dominicals quedin més a prop dels 10ºC que no pas dels 15ºC.
La tramuntanada anirà augmentant d'intensitat i a la tarda dominical podria arribar als 40/45 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, podent registrar-se alguna ratxa de 100 km/h. Aquesta ventada no sembla que hagi de durar gaire temps, ja que anirà afluixant durant la nit de diumenge a dilluns, i dilluns al matí ja haurà desaparegut.


Ametller florit vist ahir dijous a Calonge.


D'altre banda, ahir dijous 19 de febrer, el cel es va presentar bàsicament asserenat fins al migdia., a partir de llavors l'aparició d'algun núvol baix va trencar la monotonia, amb tan sols 2/8 o 3/8 Cu i Sc. La causa d'aquesta tranquil·litat foren unes altes pressions que s'enfilaren fins als 1033hPa.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes de mitjana cap a l'interior, però van romandre sense canvis a la costa. Els 15,5ºC de Calonge foren la màxima més elevada, per contra, els 12,5ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a màxima més freda.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més baixes, produïnt-se gelades a l'interior., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -2,6ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,7ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 19 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 14,3ºC (-1,3ºC)., Castell d'Aro 14,0ºC (0,9ºC)., Monells 13,8ºC (-2,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,3ºC (-1,3ºC)., Torroella de Montgrí 12,5ºC (-0,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 19 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,7ºC, mínima 5,7ºC. Vent amb predomini del NE, a 5 km/h de mitjana  de matinada, a 10 km/h de mitjana al matí i fins al vespre., a partir de llavors vent del NO a 2km/h de mitjana o calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h NE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1029hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos de l'espectacle que tenim amb els ametllers florits













Per acabar el resum meteorològic, només queda per afegir que el passat dimecres 18 de febrer va estar marcat pel vent de provences, el qual va bufar de forma moderada i va aixecar nombrosos blancalls., tot això unit a la presència de mar de fons de llevant, amb maror.
Pel que fa a l'estat del cel, el denominador comú de la jornada va ser el sol, no obstant,  l'astre rei es va veure acompanyat per núvols trencats.
Al matí hi van haver núvols i clarianes, amb 5/8 Cu i Sc, i 3/8 Ci i Ac. A migdia vam tenir sol i 3/8 o 4/8 Ac i Sc, a més, amb el pas de les hores els núvols van anar a menys, fins a deixar una tarda amb tan sols 1/8 o 2/8 Ac i Sc.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dimecres 18 de febrer al Baix Empordà, van ser lleugerament més altes a l'interior i lleugerament més baixes a la costa, comparades amb les del dia abans. Aquestes oscil·laren entre els 15,3ºC de Calonge o de Sant Feliu de Guíxols, com a màximes més altes, i els12,4ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van ser entre 2 i 4 graus més baixes que les registrades el dia anterior, amb els -0,2ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,8ºC de Castell d'Aro, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dimecres 18 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,0ºC (1,7ºC)., Monells 14,8ºC (-0,2ºC).,  La Tallada d'Empordà 14,6ºC (1,7ºC)., Castell d'Aro 14,0ºC (8,8ºC).,  Torroella de Montgrí 14,0ºC (2,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 18 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,1ºC, mínima 8,2ºC. Vent de component NNE fins les 16:00h, a 15/20 km/h de mitjana., vent del NNE a partir de llavors a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima 50 km/h NNE. Estat de la mar amb maror, mar de fons del E i mar de vent del NNE, amb molts blancalls., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,52 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1034hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 74%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols i clarianes el matí del dimecres. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


La tarda del passat dimecres amb sol i pocs núvols. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).