Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de febrer del 2015

Previsió d'onada d'aire fred i un diumenge ple de fenòmens

Map de neu acumulada previst per dimecres al matí. Observeu com podria enfarinar-se la nostre zona.


Tal com ja us vaig avançar en un anterior article, la primera setmana del mes de febrer que acabem de començar estarà marcada per una fred de rigurós hivern.
La circulació meridional del vòrtex polar provocarà que al llarg dels propers dies les temperatures màximes de la nostre comarca es moguin entre els 7 i 10 graus positius, amb mínimes que podran ser clarament negatives a tot l'interior i, fins i tot, poden fregar els 0ºC o  -1ºC arran de mar, tal com ha succeït avui.
En aquest sentit, cal tenir present l'efecte del vent de tramuntana que podrà assolir ratxes fortes entre el dimecres i el dijous, a més, sembla que podrà continuar bufant durant les nits de tota la setmana. Aquest factor és molt important, ja que deixarà una sensació de fred glacial, però pot fer que les mínimes no siguin tan baixes com ho podrien ser si el vent estigués encalmat.
Tota aquesta fredorada, degut a la seva intensitat i duració, es podrà anomenar onada d'aire fred. Segons els models numèrics, poden entrar isotermes d'uns -5/-7ºC a 850hPa, entre el vespre del dimarts i el matí del diumenge, siguent una situació molt poc freqüent a les nostres latituds.


Mapa sinòptic previst per dimecres a les set del matí. Veiem com entra una pertorbació al Mediterrani Occidental, dins un context d'invasió d'aire fred polar, amb isotermes que rondaran els -30/-32ºC a 500hPa.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per dimarts al migdia. S'esperen isotermes de -5ºC a 1300 metres d'altura.


I si la fred la tenim assegurada, en aquesta ocasió també tenim possibilitats molt altes per veure neu a la mateixa costa i a les Gavarres, ni que sigui de forma anecdòtica. Tal com podeu veure als mapes superiors, l'aire fred que tindrem a sobre pot coincidir amb el pas d'una pertorbació entre el dimarts i el dimecres, la qual, podria començar amb pluja i acabar amb neu. En aquest sentit, cal tenir present que a causa de les baixes pressions, la isoterma de -5ºC a 850hPa, en comptes de trobar-se en els 1500 metres d'altura, l'haurem d'anar a buscar als 1300 metres, amb la qual cosa, la cota de neu estarà situada arran de mar.
Com que els mapes van ballant a cada actualització, entre d'altres factors, a causa del moviment erràtic de la pertorbació que entrarà el dimarts, caldrà anar seguint amb atenció les previsions actualitzades dels mitjans informatius, per veure si es confirma aquesta possibilitat de veure neu a la nostre zona. Tal com podeu veure al mapa que obre aquest article, a Palamós mateix es podria veure una lleugera enfarinada el matí del dimecres...


La mar de fons d'ahir diumenge al matí. Foto mostrada a l'inici de l'Espai del Temps de TV3.


En relació al temps passat més proper, ahir diumenge 1 de febrer, el dia va ser plenament hivernal. El pas d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -34ºC a 500hPa va generar un parell de fets anecdòtics, però alhora prou rellevants.
Aquesta important massa freda va fer crèixer alguns cúmuls durant el migdia, els quals, van arribar a precipitar un xic d'aiguaneu inapreciable, en forma d'un lleu plugim barrejat amb alguna volva petita, tot això cap a les 15:00h.
L'altre fenomen del dia va ser l'aparició d'un petita mànega entre les 17:30 i 17:45. Aquest espectacular fenomen va ser vist per alguns testimonis fiables al davant de la platja de Castell, d'altre banda, aquesta situació no es gens estranya tenint en compte l'aire fred que tenim en altura els darrers dies, el qual fa crèixer grans cúmuls a sobre el mar que poden anar associats amb petits vòrtexs.

Així mateix, a primera hora del dia es van observar 4/8 Ci, As, i 3/8 Cu i Sc, amb grans cúmuls i encluses mar endins. Al llarg del matí l'astre rei va estar acompanyat amb entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc, a més, al migdia/tarda els cúmuls van crèixer amb entre 4/8 o 5/8 Cu, i deixaren un xic d'aiguaneu.
A la tarda es van mantenir alguns Cu i Sc 3/8 o 4/8, però al vespre va quedar el cel asserenat. Mar endins es van seguir veient grans cúmuls.


Mar fumejant i restes d'encluses mar endins el matí del diumenge a Castell.


Les dunes de la platja de Castell cobertes de gebre ahir al matí.


El reguitzell de fenòmens d'ahir diumenge encara no ha acabat, ja que la fred intensa, propiciada per un cel asserenat durant la matinada i la manca de vent, va permetre que a primera hora del dia es veiés el fenomen del mar fumejant., a més, els vehicles i els camps que envolten Palamós van aparèixer coberts per una fina capa de gebre que arribà fins a la mateixa platja de Castell.
A tot això, cal afegir-hi la presència d'una notable mar de fons del sud, amb maror.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir diumenge 1 de febrer al Baix Empordà, van ser entre 1 i 2 graus inferiors respecte les del dia abans. Aquestes oscil·laren entre els 13,4ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 10,4ºC de Bellcaire d'Empordà, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 2 graus més baixes que les del dia anterior, amb els -3,4ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 3,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir diumenge 1 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 12,6ºC (-2,1ºC)., Castell d'Aro 12,2ºC (-0,6ºC)., La Tallada d'Empordà 11,8ºC (-2,7ºC)., Monells 11,4ºC (-3,4ºC)., Torroella de Montgrí 11,0ºC (-2,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 1 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 11,3ºC, mínima 1,5ºC (1,1ºC a La Fosca). Vent en calma de matinada., vent del NO i NNO a partir de les 09:30h, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h, vent del N i NE, a 10 km/h de mitjana., vespre/nit vent en calma. Ratxa màxima 39 km/h NNO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del sud., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 2,58 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,93 metres a les  13:00h i de 2,4 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1008hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir diumenge a primera hora, amb gebre, mar fumejant i mar de fons