Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 de febrer del 2015

23 de febrer: el dia acaba amb pluges

Arribada del sistema frontal ahir dilluns 23 de febrer al capvespre., avançava d'oest a est. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Tal com es preveia, ahir dilluns 23 de febrer, a darreres hores del dia, per fi vàrem tenir una bona tongada de ruixats que regaren les nostres contrades eixutes, desprès del període sec que hi havia hagut a causa de la manca de pluges i les tramuntanades succeïdes.
Entrant en detalls, de bon matí ens vàrem llevar amb un cel rogenc que ja anunciava el canvi de temps, amb 4/8 Ci, As, Ac, i 2/8 Sc.
Al llarg del matí es va mantenir l'abundant nuvolositat en diferents nivells, amb grans clarianes i 4/8 Ci, As, Ac, a més de 4/8 Sc.
La nuvolositat va augmentar més al migdia, fins a deixar el cel tapat amb 7/8 Ci, Ac i Sc., després d'aquest cel ennuvolat, a la tarda els núvols van disminuir i quedà un temps assolellat amb 3/8 Ac i Sc.
Tot i que la marxa dels núvols semblava indicar que el temps es tranquil·litzava, res més lluny de la realitat. Amb l'arribada del capvespre, tal com podeu veure a la imatge superior, s'observà l'arribada d'un sistema frontal que viatjava d'oest a est. Al contrari dels darrers fronts que havien passat fins aleshores, els quals havien arribat molt descafeïnats, el front d'ahir dilluns es va mostrar molt més actiu, gràcies a la formació d'una petita baixa al davant de les costes catalanes que reforçà els seus efectes.

A Palamós, el gruix de les precipitacions van caure en forma de ruixats entre quarts d'onze de la nit d'ahir dilluns i les dues de la matinada d'avui dimarts. En total, es registraren 11,6 mm al centre del nucli antic i 14,2 mm a La Fosca., sens dubte, es tracta d'una bona ploguda que haurà anat molt bé pels boscos i sembrats.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la nit/matinada de dilluns a dimarts, segons Meteocat i Meteoclimatic.

Calonge 18 mm., Castell d'Aro 13,6 mm., Torroella de Montgrí 12,1 mm., Monells 12,1 mm., La Bisbal d'Empordà 11,7 mm., Verges 10,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 10 mm., La Tallada d'Empordà 10 mm., Palafrugell 9 mm.

Encara que a la nostre comarca no s'observà cap fenomen tempestuós, el mapa següent ens mostra com en altres localitzacions de les comarques gironines la pluja va anar acompanyada per tempesta

Mapa de llamps d'ahir dilluns.


Imatge del radar a les 23:30h. Mostra pluges extenses. 


Imatge del radar a les 21:36h. Veiem algunes taques taronges que indiquen pluja intensa acompanyada per tempesta en alguns punts de Girona. 


Si ens fixem en les màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes van tenir una forta pujada d'entre 2 i 5 graus més que el dia abans cap a l'interior de la comarca, deixant registres preprimaverals.
Els valors van oscil·lar entre els 18,0ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 12,8ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 2 i 6 graus més baixes cap a l'interior, respecte el dia precedent, amb els -2,6ºC de Monells com a mínima més freda, i els 6,5ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 23 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 17,8ºC (-2,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,3ºC (-0,9ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4ºC (-1,1ºC)., Torroella de Montgrí 16,0ºC (-0,6ºC)., Castell d'Aro 15,4ºC (0,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 23 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 5,8ºC. Vent en calma de matinada o NO a 2km/h de mitjana., matí i tarda vent del S, a 2/5 km/h de mitjana., nit amb vent del N, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima 52 km/h N (de nit). Estat de la mar amb marejol, mar de fons del E., mar endins hi havia maror o maregassa (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,7 metres a les 22:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)