Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de febrer del 2015

3 de febrer: fred, plugim i calamarsó

Cel cobert i cortines de precipitació a sobre Les Gavarres ahir dimarts al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Tal com es preveia, ahir dimarts 3 de febrer, l'inici de l'onada d'aire fred es va fer notar amb força, especialment en relació a les temperatures.
A Palamós vàrem tenir el dia més fred del present hivern, amb tan sols 7,4ºC de temperatura màxima, a més, degut al pas d'una pertorbació molt poc activa, es va mantenir un cel gris i uniforme fins poc abans de la posta de sol, deixant la típica estampa de "cel de neu".
Finalment, les precipitacions que caigueren a la vila palamosina van ser en forma de plugim, tot i que a la tarda s'observà la caiguda de granets de gel transparent o calamarsó.
El calamarsó, granissó o granissol, són petits granets de gel transparents (al voltant d'un mm), durs com el glaç, que quan cauen sobre una superfície dura reboten. Són produïts per gotes de pluja que, en travessar una gruixuda capa d'aire fred, s'hi han congelat.

Les precipitacions en forma de plugim començaren a caure durant la matinada, amb tan sols 4ºC de temperatura al centre de la vila palamosina, amb la qual cosa, possiblement eren en forma de neu a les muntanyes dels voltants, dins el massís de les Gavarres. En total, els petits plugims deixaren 0,4 mm al centre del nucli antic de Palamós i 0,6 mm a La Fosca.
A la resta del Baix Empordà van caure 2,0 mm a Verges, 1,6 mm a Torroella de Montgrí, 1,5 mm a La Tallada d'Empordà, 1,3 mm a La Bisbal d'Empordà, 1,2 mm a Castell d'Aro o 1,0 mm a Les Olives, entre d'altres registres.

En relació al temps més immediat, per avui dimecres està previst que la fred s'intensifiqui encara més, amb màximes que altre cop rondaran els 5 o 8 graus, amb sensació de fred glacial agreujada per l'efecte d'una tramuntana gèlida, a més, no es descarta que s'arribi a veure alguna volva de neu de forma anecdòtica, provinent de les restes de la segona pertorbació que ha creuat Catalunya durant les darreres hores hores.
Parlant de la tramuntana, cal destacar que aquest vent del nord serà especialment intens entre avui al migdia i la nit/matinada de dijous a divendres. La ventada podrà assolir els 35/40 km/h de velocitat mitjana en el nostre sector costaner, i registrar alguna ratxa propera als 90/100 km/h.


Mapa de pressió en superfície previst per la propera nit de dimecres a dijous. Veiem com entre l'anticicló de les Açores i la borrasca de Sardenya s'estableix un fort gradient isobàric.


Cel de neu i cortines de precipitació entre el Masnou i Romanyà de la Selva ahir a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel.


D'altre banda, igual que a Palamós, les temperatures màximes assolides a la resta del Baix Empordà durant ahir dimarts, també van ser molt fredes, una situació que s'anirà repetint en els propers dies.
Els registres màxims van descendir entre 3 i 5 graus menys que els del dia anterior, amb els 7,6ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més més alta del dia, i els 5,4ºC de Les Olives, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, com que el cel estava ennuvolat i feia una mica de vent, aquestes van ser entre 2 i 4 graus més altes que les del dia abans.
Els -1,7ºC de Monells van ser la mínima més freda, i els 2,7ºC de Palamós es van quedar com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 3 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 7,3ºC (0,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 6,1ºC (-1,0ºC)., Torroella de Montgrí 6,1ºC (0,2ºC).,  La Tallada d'Empordà 5,9ºC (-0,3ºC).,  Monells 5,8ºC (-1,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 7,4ºC, mínima 2,7ºC. Estat del cel ennuvolat fins a la posta de sol, amb 8/8 As, Ns, Cu i Sc, plugims intermitents i calamarsó., posta de sol rogenca degut a l'obertura de clarianes amb 5/8 As, Cu i Sc. Aparició d'un fragment tènue d'arc de Sant Martí. Vent del NNO tot el dia., de matinada i fins les 11:00h, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors NNO a 20 km/h de mitjana, fins les 15:00h., a partir de les 15:00h vent del NNO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 55 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maror o maregassa (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,94 metres a les 16:00h i de 3,63 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1001hPa, mínima 996hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Posta de sol rogenca d'ahir dimarts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).