Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de febrer del 2015

2 de febrer: la Candelera i fortes gelades

Bassa gelada vista ahir a la tarda.


Ahir dilluns 2 de febrer, dia de la Candelera, es va assolir el punt mitjà exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, amb la qual cosa, la saviesa popular ha convertit aquest dia com a observatori per predir el temps que ens depara la segona part de l'hivern.
Aquest fet es reflecteix a la coneguda dita "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és que si el dia de la Candelera no plou, encara tindrem fred per estona, per contra, si aquest dia plou, la primavera meteorològica tardarà menys a arribar. Una altra interpretació és que si a la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu, i és quan la Candelera "plora"),llavors la primavera s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera "riu" i indica que la primavera tardarà més a arribar.

En aquesta ocasió, ahir dilluns es van unir les dues interpretacions del refrany, ja que la lluna era gairebé plena (97% il·luminada) i , a més, el dia es va presentar assolellat sense pluja, amb la qual cosa, sembla que tindrem fred assegurada per una bona temporada, una situació que també corroboren els mapes del temps previstos pels propers dies.


La lluna d'ahir dilluns a la tarda il·luminada al 97%. Serà plena avui dimarts a les dotze i nou minuts de la nit (ja en dimecres). Es preveu que avui surti a les 17:58, però els núvols poden fer la guitza. Dimecres la lluna plena sortirà a les 18:54.


Tal com mostra la fotografia que obre aquest article captada ahir a la tarda en un camí de les Gavarres ( a Calonge), la fred intensa amb temperatures mínimes negatives a tota la comarca, va glaçar les basses de les darreres pluges, les quals, van mantenir una fina capa de gel durant tot el dia, sobretot allí on no hi tocava el sol.
La fred de la nit, agreujada per una manca de vent i un cel asserenat, va propiciar que es baixés per sota dels cinc graus negatius en els indrets més freds de la comarca baixempordanesa, com per exemple els -5,7ºC de Monells o els -5,4ºC de La Tallada d'Empordà., fins i tot, va gelar a prop del mar, tal com ho demostren els -0,6ºC registrats a La Fosca.

En relació a l'estat del cel, a Palamós vàrem tenir un temps assolellat, amb cel enterenyinat. Al llarg del matí s'aprecià un tel de núvols alts, amb 4/8 o 6/8 Ci i Cs, juntament amb 3/8 Ac i As. A la tarda es va mantenir el cel blanquinós i alhora apareixeren alguns núvols baixos, amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs., 3/8 As i Ac, a més de 2/8 o 3/8 Cu i Sc. Al matí també es va veure un tènue halo solar i a la nit una corona llunar, símptoma tots dos de canvi de temps.


Sol i núvols alts ahir dilluns al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dilluns 2 de febrer al Baix Empordà, van ser entre 1 i 3 graus més baixes en alguns punts i similars en d'altres, comparades amb les del dia abans. Aquestes oscil·laren entre els 12,6ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 9,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van ser entre 1 i 3 graus més baixes que les registrades el dia anterior, amb els -5,7ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 3,4ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir dilluns 2 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,6ºC (-3,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,6ºC (-4,8ºC)., Torroella de Montgrí 11,3ºC (-3,3ºC)., Monells 11,2ºC (-5,7ºC).,  La Tallada d'Empordà 11,2ºC (-5,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 2 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 10,7ºC, mínima 0,3ºC. Vent en calma de matinada i al matí o vent del NO a 2/5 km/h de mitjana., vent del  SE i SSO a partir de les 12:00h, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h, vent del NO i O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 24 km/h SO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols en diferents nivells ahir a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).