Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 12 de febrer del 2015

11 de febrer: fred de nit, bonança de dia i altocúmuls

Bonics núvols mitgencs anomenats " Altocumulus stratiformis translucidus virga " vistos a Calonge ahir dimecres.


Ahir dimecres 11 de febrer, després d'un matí asserenat, a Palamós van aparèixer nombroses franges de núvols mitgencs, formats en la seva totalitat per altocúmuls, alguns dels quals presentaven vistoses formes degut a la presència de virga.
Com podeu observar a la fotografia superior, captada a primeres hores de la tarda des de la localitat veïna de Calonge, el cel presentava un aspecte magnífic, talment com si hagués estat pintat per una mà invisible.
Així mateix, cal recordar que aquests núvols mitgencs anomenats tècnicament com a " Altocumulus stratiformis translucidus virga ", a vegades també són coneguts com a " núvols medusa ", degut a l'aparença que els hi dóna la virga, de forma semblant als filaments o tentacles que porten penjant aquests temuts cnidaris.
Així doncs, el cel completament blau que hi hagué en jornades anteriors brillà per la seva absència, a causa d'aquesta nuvolositat amb precipitació associada que s'evaporava abans de tocar el terra, a més, com que els núvols viatjaren de sud a nord, els vents que els empenyien des de latituds meridionals portaven associats una lleu intrusió de pols sahariana, la qual, ajudava a donar un tot blanquinós al cel.

A part d'aquestes novetats en els nostres celatges, els altres protagonistes del dia d'ahir van ser els registres termomètrics. Tot i la bonança que feia al migdia, amb sol i màximes lleugerament superiors als 16ºC a l'interior de la comarca baixempordanesa, el fort refredament nocturn, agreujat per la presència d'una nit serena i l'absència de vent, portaren gelades fins a prop del mar.
Aquesta notable diferència entre les temperatures màximes i les mínimes, donaren amplituds tèrmiques prou marcades. Per exemple, a Monells es registrà una amplitud tèrmica de 20,7ºC (Màx. 16,1ºC i Mín. -4,6ºC) i a La Tallada d'Empordà va ser de 20ºC (Màx. 16,5ºC i Mín. -3,4ºC).
Les altes pressions també provocaren el fenomen de la inversió tèrmica, amb més fred a les valls que als cims. Per exemple, a l'observatori situat als Àngels (406 msnm) van tenir una mínima de 5,6ºC, en canvi, a l'estació Girona-Barri Vell (75 msnm) van tenir una mínima de -0,7ºC. Més a prop, veiem com a l'estació de Calonge-Mas Pallí (120 msnm) es va baixar fins als 7,8ºC de mínima, per contra, a Calonge (16 msnm) van assolir 0,4ºC de mínima.


Altocumulus floccus o les típiques cabretes que es van veure ahir a la tarda a Calonge. En aquest cas, els núvols no porten associat cap canvi de temps.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 4 graus més altes que les del dia abans cap a l'interior.
En aquest sentit, trobem que la màxima més alta van ser els 16,6ºC de Les Olives., per contra, la màxima més curta foren els 12,4ºC de Calonge-Mas Pallí.
Així mateix, les mínimes no van tenir canvis respecte el dia precedent. Els -4,6ºC de Monells van ser la mínima més freda i els 7,8ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 11 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,5ºC (-3,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,2ºC (-2,9ºC)., Monells 16,1ºC (-4,6ºC)., Castell d'Aro 14,7ºC (-0,7ºC).,  Torroella de Montgrí 14,5ºC (-2,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 11 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,8ºC, mínima 1,8ºC (1,7ºC a La Fosca). Estat del cel serè al matí., arribada de núvols mitgencs a partir del migdia, amb entre 4/8 i 6/8 Ac virga. Vent en calma o NO a 2/5 km/h de mitjana, entre la matinada i les 12:00h., a partir d'aleshores vent del SO i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent en calma o vent del N i NO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 18 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)