Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de febrer del 2015

4 de febrer: neu a cota zero i tramuntana a 101 km/h

Volves de neu ahir al migdia a sobre el barri de les Cases Noves.


Tal com es preveia, ahir dimecres 4 de febrer, a Palamós es va poder gaudir de l'espectacle anecdòtic que representà la caiguda de volves fins arran de mar, amb un ambient gèlid que ens deixà una màxima de tan sols 5,4ºC.
El pas d'una pertorbació pel davant de la costa catalana, va coincidir amb la important irrupció d'aire fred polar continental que ens afecta. Aquesta situació va acabar donant lloc a petits ruixats de neu fins a cota zero a la nostre població, no obstant, la neu no va agafar al terra, ja que els termòmetres palamosins marcaven entre 3 i 5 graus en el moment de la feble nevada, la qual caigué des de quarts d'onze del matí fins a quarts de tres de la tarda.
Com sol succeir en algunes ocasions, el fet que coincidís una baixa humitat ambiental, al voltant del 50 % Hr, i que en altura hi hagués un important coixí d'aire fred, amb isotermes d'entre -5/-6ºC a 850hPa i de -31ºC a 500hPa, juntament amb una pressió en superfície de només 995hPa, va facilitar que la cota de neu es desplomés fins al nivell del mar. Això ho podem veure al vídeo següent, on s'aprecien petites volves precipitant sobre les barques del racó de la Platja Gran, tot això acompanyat amb vent de tramuntana a 40 km/h de mitjana.
Cal remarcar que aquest vent i la temperatura que rondava els 5ºC, donava una temperatura de sensació de -8 ºC segons la fòrmula antiga, i de -1ºC segons la fòrmula nova.



Volves arran de mar from Jordi -Palamós on Vimeo.


Mapa de pressió en superfície d'ahir al migdia, on veiem la pertorbació que causà aquesta petita nevada.


Quan el nucli de la pertorbació generadora d'aquestes minces precipitacions en forma de neu s'allunyà mar endins, el seu gir antihorari i el marcat gradient isobàric que s'establí amb l'anticicló de les illes Britàniques, va fer augmentar la força de la tramuntanada fins a deixar-nos un cop de vent màxim que assolí els 101 km/h a la vila palamosina.

Altres ratxes de vent del nord d'ahir dimecres a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 153 km/h., Castelló d'Empúries 112 km/h., Bellcaire d'Empordà 100 km/h., Figueres 95 km/h., Verges 93 km/h., Sant Miquel de Fluvià 89 km/h., Navata 88,6 km/h., Roses 82,4 km/h.


Mapa de pressió en superfície d'ahir a les onze de la nit. Veiem com les isobàres estan molt apretades, símptoma de fort vent.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimecres al Baix Empordà, aquestes van notar els efectes de la important onada d'aire fred on ens trobem immersos, ja que la majoria de valors es van quedar entre els 5/6 graus, amb els 6,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més alta comarcal, i els 5,2ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser molt similars a les del dia abans, amb febles gelades a l'interior degut a la presència de núvols i una mica de vent., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -2,4ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 2,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 4 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 5,9ºC (0,1ºC)., Monells 5,8ºC (-2,4ºC)., La Tallada d'Empordà 5,5ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 5,5ºC (0,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 5,4ºC (-1,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 4 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 5,4ºC, mínima 2,4ºC. Cel ennuvolat 8/8 Ns, amb ruixats de neu, volves petites. Precipitació 0,2 mm (neu). Vent de component N fins les 10:00h, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del NNO, a 40 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa, forta maror a poca distància., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,52 metres a les 09:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1000hPa, mínima 995hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos de les cortines de neu que queien ahir al migdia