Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 15 de febrer del 2015

14 de febrer: sense vent, Rua de Carnaval i posta de sol

El capvespre amb núvols prims d'ahir dissabte. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, el passat divendres 13 de febrer, el vent de garbí va entrar amb força a partir del migdia, gràcies a l'arribada de les restes del sistema frontal que ens va creuar durant la matinada/matí d'ahir dissabte. Aquest fet, va ajudar que la primera jornada de competició del 26è. Trofeu Internacional Vila de Palamós fos tot un èxit.
Malgrat aquest inici prometedor, la segona jornada de competició que havia de tenir lloc ahir dissabte 14 de febrer, es va haver de suspendre a causa de la manca de vent. Com sol passar en algunes ocasions, el fet que el cel estigués ennuvolat durant el matí, per culpa del pas de les restes del front, juntament amb la poca radiació solar que rebem en aquesta època de l'any, va evitar que entrés en joc el vent de garbí d'orígen tèrmic.

Més detalladament, l'estat del cel a primera hora del dia d'ahir dissabte encara va permetre veure el sol, ja que només hi havien 4/8 Ac, no obstant, amb el pas de les hores el cel va quedar tapat amb 7/8 o 8/8 Ac, Cu i Sc. Després d'un matí ennuvolat, a partir del migdia van obrir-se grans clarianes fins a deixar un temps assolellat, amb 3/8 Ac i Sc.
Al llarg de la tarda el sol va continuar ben present, amb només 2/8 Ci i Ac, i 2/8 Sc. Com podeu veure a la foto superior, els núvols prims van deixar una posta de sol lleugerament enterenyinada i, a més, ens indicaven el pas d'un altre front desgastat que ens ha de creuar avui diumenge. Això farà que entri vent tramuntana a partir d'aquesta tarda/vespre.
Aquest vent del nord podrà bufar a uns 20 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, entre avui a la nit i dilluns a primeres hores del dia. Cal destacar que la tramuntana pot reaparèixer amb força a partir del dimarts a la tarda, i podrà arribar als 35/40 km/h de velocitat mitjana, amb alguna ratxa de 70/80 km/h a la nostre comarca.


Una imatge de la gran Rua de Carnaval d'ahir dissabte.


En un altre ordre de coses, cal destacar que la gran Rua del Carnaval va ser molt lluïda gràcies al temps assolellat i a la manca de vent., no obstant, la temperatura màxima només va pujar fins als 12,1ºC i quan el sol es va pondre la fred anà en augment. A les 20:00h tan sols hi havien 9ºC i a les 22:00h 7ºC.
Tot seguit us poso un breu resum de la rua d'ahir dissabte a la tarda.





Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dissabte al Baix Empordà, aquestes van ser entre 1 i 3 graus més baixes de mitjana, comparades amb les del dia abans.
Els 15,6ºC de Monells o de La Bisbal d'Empordà van ser les màximes més elevades, i els 12,1ºC de Palamós foren la màxima menys càlida.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més baixes que el dia anterior., en aquest sentit, els registres van bellugar-se entre els -0,6ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 8,3ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 14 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,6ºC (1,3ºC)., Monells 15,6ºC (-0,6ºC)., Castell d'Aro 15,1ºC (2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 14,5ºC (0,1ºC).,  Torroella de Montgrí 13,8ºC (0,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 14 de febrer del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,1ºC, mínima 5,3ºC. Vent de direcció variable a 2/5 km/h de mitjana o calma al llarg de tot el dia. Ratxa màxima de vent 15 km/h E. Estat de la mar amb marejol a primera hora, mar de fons del sud, i mar arrissada la resta del dia., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El cel ennuvolat d'ahir dissabte al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).