Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 1 de febrer del 2015

30 i 31 de gener: temps revoltat

Cúmuls amenaçadors el passat divendres al matí a sobre el Molí de Vent.


Les dues darreres jornades hem estat sota el domini de la gran àrea de baixes pressions que afecta tot el continent europeu. A Palamós, aquest fet s'ha pogut constatar clarament amb l'aparició d'un temps revoltat, el qual, també ha quedat registrat en els nostres baròmetres, ja que han devallat fins als 985hPa d'ahir dissabte, siguent un valor inusualment baix per la nostre àrea geogràfica.
Els efectes d'aquestes baixes pressions també l'hem notat en forma de creixement d'algunes nuvolades. Com és normal, quan la pressió atmosfèrica és molt baixa, l'aire té tendència a ascendir., si a aquest fet l'hi afegim l'aire fred que ens ha entrat en altura i l'aparició d'un lleuger flux d'aire humit del mar, ja tenim els ingredients necessaris per veure crèixer cúmuls com els que podeu observar a la foto que obre aquest article.

Més detalladament, cal remarcar que el passat divendres 30 de gener, a Palamós ens vàrem llevar amb un temps ventós i fred. Aquesta situació del nord ens deixà tramuntana moderada a uns 20/30 km/h de velocitat mitjana, amb un cop màxim de 74 km/h NNO., no obstant, es va tractar d'un breu episodi que només durà entre les 06:00h i les 12:30h. La ventada transitòria fou generada per una inflexió en les isòbares dins la circulació general del nord-oest, tot donant lloc a una baixa de mesoscala entre el golf de Lleó i el golf de Gènova, provocant que el vent girés a component NNO. Cal recordar que fins les 06:00h hi havia hagut vent en calma.
Després de la ventada matinal va quedar vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana, fins les 20.00h. A partir de llavors el vent va desaparèixer del tot o tan sols quedà NO a 2/5 km/h.

La tramuntana de primeres hores no portà cap conseqüència destacada a la nostre població, ni tampoc els cúmuls que van crèixer., malgrat tot, aquestes nuvolades van arribar a descarregar quatre grans de calamarsa inapreciables a la població veïna de Palafrugell durant el matí.
A Les Olives van caure 2,6 mm, a Verges 2,2 mm, a la Tallada d'Empordà 1,9 mm, a Torroella de Montgrí 0,9 mm i a Bellcaire d'Empordà 0,8 mm.


Cúmuls vistos el passat divendres a les 16:07. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


L'altre protagonista del passat divendres van ser les màximes que tingueren lloc a molts punts de Girona, amb valors d'entre 15 i 16 graus
Algunes de les màximes més altes arribaren fins als 15,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, 15,7ºC a Blanes, 15,7ºC a Vidreres, 14,8ºC a Llagostera o 14,5ºC a Sant Gregori. Dades de Meteoclimatic.

Si ens fixem en les màximes registrades al Baix Empordà, es va poder constatar com el divendres foren 2 graus més altes que el dia abans cap a l'interior de la comarca, però restaren molt semblants a la costa.
Aquestes van oscil·lar entre els 15,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més alta, i els 11,4ºC de Verges o de Bellcaire d'Empordà, com a màximes més baixes.
Les mínimes, per la seva banda, van pujar entre 1 i 2 graus de mitjana respecte el dia precedent cap a l'interior, amb els 2,7ºC de Monells com a mínima més freda, i els 7,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat divendres 30 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,4ºC (4,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,4ºC (3,8ºC)., Monells 12,3ºC (2,7ºC)., La Tallada d'Empordà 11,6ºC (3,3ºC)., Torroella de Montgrí 11,5ºC (4,2ºC).  

Altres dades meteorològiques del passat divendres 30 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 13,9ºC, mínima 6,7ºC. Estat del cel amb Cu i Sc a primera hora 4/8, i 4/8 Ci i As., matí núvols i clarianes amb 5/8 As, i 3/8 o 4/8 Cu i Sc., migdia assolellat amb 4/8 As i Ac, i 3/8 Cu., tarda dominada pels núvols amb 5/8 As i Ac, i 4/8 Cu i Sc. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 3,63 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,11 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 993hPa, mínima 987hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge del radar d'ahir dissabte a les 15:00h. Es poden veure nuclis convectius a la nostre zona.


Per finalitzar el resum meteorològic, només resta mencionar que ahir dissabte 31 de gener, tal com es preveia, a Palamós van caure algunes febles precipitacions en forma de plugims.
La pluja de caràcter feble va tenir lloc entre les 15:00h i les 18:00h, a més, es va produir l'anècdota que quan va començar a ploure, durant poc menys d'un minut també va arribar a caure algun gra de calamarsa tova barrejada amb l'aigua.

Les pluges van tenir lloc degut a la presència d'un embossament d'aire fred en altura, amb temperatures d'entre -30/-31 graus a 500hPa, juntament amb el fet que hi hagués una àmplia zona amb absència de vent o un lleuger flux de component marítim. Aquest fet va fer crèixer grans núvols convectius a bona part del prelitoral i interior gironí, els quals, s'anaren desplaçant cap a la costa impulsats pel vent fort de mestral que bufava en altura.
A Palamós, aquestes nuvolades es van veure de forma molt amenaçadora i acompanyades per abundant aparat elèctric, amb alguna descàrrega molt sorollosa, no obstant, tal com marcaven els models, tan sols van caure 6,2 mm de forma pausada (centre del nucli antic) i 6,0 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda ahir dissabte al Baix Empordà, amb algun gra de calamarsa barrejat cap al sud:

Calonge 6,1 mm, Castell d'Aro 5,8 mm, Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm, Monells 1,1 mm, Palafrugell 0,6 mm, La Bisbal d'Empordà 0,5 mm.


Imatge d'ahir dissabte a la tarda amb l'arribada de la tempesta a Calonge. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Mapa de llamps d'ahir dissabte. S'observen moltes descàrregues elèctriques, però de pluja no en va caure gaire.


Tot i que les tempestes arribaren molt desgastades a la nostre zona, cal destacar que en algunes localitats del Gironès o La Selva, on el rebuf fou més intens, els carrers van quedar coberts de calamarsa, talment com si hagués nevat, com per exemple a Llagostera o a Tossa de Mar.
L'altre fenomen atmosfèric important de la jornada va ser la inusual baixa pressió que es registrà. A Palamós els baròmetres marcaren un mínim de 985hPa, una dada molt poc freqüent i que sol succeir molt pocs anys.

Pel que fa a les temperatures màximes d'ahir dissabte, altre vegada aquestes es van enfilar de forma notòria, fins a valors de 15 graus o lleugerament superiors, un factor que ajudà a la formació de les nuvolades.
Les màximes més altes de Girona pujaren fins als 15,4ºC a Anglès, 15,2ºC a Sant Pere Pescador, 14,9ºC a Fornells de la Selva i 14,6ºC a Girona ciutat.
Al Baix Empordà, ahir dissabte les màximes en alguns punts baixaren un grau i en d'altres en pujaren un. Els valors oscil·laren entre els 14,8ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 11,9ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, contràriament al que és habitual, aquestes van tenir lloc majoritàriament a darreres hores del dia, amb registres 4 graus de mitjana més baixos.
Els valors van bellugar-se entre els -1,0ºC de La Tallada d'Empordà, com a mínima més freda, i els 5,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dissabte 31 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,9ºC (0,1ºC)., Monells 13,8ºC (-0,9ºC)., Castell d'Aro 13,7ºC (0,5ºC)., Torroella de Montgrí 12,7ºC (0,9ºC)., La Tallada d'Empordà 12,7ºC (-1,0ºC).  

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 31 de gener del 2015 a Palamós., temperatura màxima 12,6ºC, mínima 4,8ºC. Estat del cel cobert a primera hora 8/8 Cu i Sc., matí núvols i clarianes 4/8 o 5/8 Cu i Sc, i 4/8 Ci i Ac., migdia sol i 5/8 Cu i Sc., tarda cel cobert amb 7/8 o 8/8 Cb, Cu, Sc i As, plugim, llamps i trons, algun gra de calamarsa tova. Vent del NNO fins les 10:00h, a 5/10 km/h de mitjana., llavors vent del S i SO fins les 15:00h, a 5/10 km/h de mitjana., llavors vent del N i O, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h SO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del S., mar endins hi havia forta maror o maregassa (onatge sig. de 1,76 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 2,93 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 993hPa, mínima 985hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de pressió en superfície d'ahir dissabte a les set del matí. Veiem com tot Europa es troba sota les baixes pressions, siguent un fet força inusual.