Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 25 d’octubre del 2010

Avís per temporal de tramuntana


Mapa de vent en superfície previst per avui a la tarda.

Durant les darreres, tot i no haver caigut ni una gota, el pas del sistema frontal ens ha fet entrar de forma brusca la tramuntana, i ja s'ha deixat sentir en forma de vent sostingut d'uns 25 nusos i fortes ratxes de vent que superen els 45 nusos. L'estat de la mar s'està veient molt alterat per aquesta situació, amb maror arran de costa i maregassa mar endins.

Cal parar molta atenció ja que el vent de tramuntana bufarà durant aquest matí a uns 25nusos de vent sostingut., a la tarda el vent de tramuntana encara es pot intensificar més i podrà arribar als 30/35 nusos de vent sostingut, amb ratxes de 45/50 nusos.
Al nord del Cap de Begur i mar endins, tindrem tramuntana a uns 40 nusos de vent sostingut i ratxes de 55/60 nusos. Aquesta situació de temporal dur de tramuntana es pot mantenir i fins i tot intensificar una mica la nit de dilluns a dimarts.


Onatge previst per la nit de dilluns a dimarts.

L'estat de la mar es mantindrà durant el matí amb maror o forta maror arran de costa i maregassa mar endins, amb àrees de mar brava al Golf de Lleó.
A la tarda s'espera forta maror arran de costa i maregassa mar endins, amb mar brava (ones de 5/6m) al Golf de Lleó. Aquesta situació es mantindrà fins la matinada de dimarts.

Davant d'aquesta situació de forts vents cal pendre les següents precaucions:

Tanqueu i assegureu les portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
Eviteu deixar testos o d'altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis. El vent els podria fer caure a sobre d'aquests.

Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via. Cal alentir la marxa, ser prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
Aneu amb compte al practicar esports a l'aire lliure.

Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat).