Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 d’octubre del 2010

Pendents de la llevantada


Mapa de precipitació acumulada en 12h prevista per diumenge.

Sens dubte, durant les darreres jornades el fet més comentat en els butlletins meteorològics, és la situació complexa que es pot produir a partir del dissabte al vespre i que es podria perllongar fins dimarts. Aquesta situació ja ha tingut una avantsala, en forma de forta mar de fons durant aquest passat dijous i un augment dels núvols baixos, tot això com a preludi de l'arribada aquest dissabte, d'un sistema frontal molt actiu associat a un profund solc d'aire fred en alçada, amb temperatures d'uns -18 cº a uns 5500m. Cal dir que aquesta situació provocarà la ciclogènesis (formació d'una borrasca) molt a prop nostre, aquesta perturbació es veurà alimentada per un flux de vents marítims que vindran del centre del Mediterrani. L'aport d'humitat que això representa, juntament amb l'aigua relativament càlida del mar (uns 19 cº a la nostra zona) pot crear una situació de pluges continuades i acumular grans quantitats d'aigua, amb alguna tempesta de forta intensitat.
Si observeu el mapa que encapçala aquest article, veureu com les pluges poden superar els 100mm en punts del Pirineu Oriental i zones properes, a Palamós podrien caure entre 70/90mm durant tot el diumenge, començant les precipitacions més intenses al llarg del vespre/nit de dissabte a diumenge. Caldrà pendre les precaucions oportunes en els llocs susceptibles d'inundar-se.

Convé recordar que l'arribada d'aquest aire fred, juntament amb la formació d'una borrasca freda aïllada a la Mediterrània, pot generar molts maldecaps alhora de posicionar-la exactament, aquest fet a hores d'ara encara és difícil de modelitzar, per tant, qualsevol moviment d'aquesta borrasca tant si va uns quilòmetres més al nord com si va uns quilòmetres més al sud, pot fer variar molt les quantitats de precipitació i el lloc on cauran, per tant, es recomana estar pendents de les actualitzacions dels butlletins meteorològics que es mostraran pels mitjans oficials. El que si està clar és que podem tenir un temporal de primera divisió, típic de plena tardor.


Mapa sinòptic previst per diumenge.


Un altre fet a destacar és el fort onatge de mar de fons que tindrem, amb ones que poden superar els 2m d'alçada arran de costa i superar els 3m al Golf de Lleó, durant el diumenge i previsiblement el dilluns, dia on hi podria haver un augment de l'alçada de l'onatge. Precaució amb les activitats marítimes i les properes a la façana costanera.


Mapa d'onatge previst per aquest diumenge.

El vent podrà superar els 25 nusos amb component est durant el diumenge.


Mapa de vent en superfície previst per diumenge.

Estarem atents a una situació que promet molt.