Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 d’octubre del 2010

Més fred i nova tramuntanada a la vista


Mapa de ratxes de vent previst per dilluns a la nit. Observeu com la tramuntana podrà arribar als 85km/h a la nostra zona i als 100km/h a l'Alt Empordà (tots els mapes que poso es poden ampliar fent clic a sobre d'ells).

A partir d'aquest diumenge, el pas d'un sistema frontal obrirà les portes a una devallada sobtada de les temperatures que anirà acompanyada per l'entrada d'una forta tramuntana a partir de diumenge a la nit.
Entre l'anticicló que hi haurà a les Illes Britàniques i la borrasca que es formarà a la zona de Còrsega, ens arribarà una entrada d'aire fred molt important en capes mitges i altes de la troposfera, fet no gaire comú al mes d'otubre i més recurrent als mesos hivernals. Cal destacar que a nosaltres ens poden arribar temperatures d'uns -25cº a 500hpa i a Itàlia poden arribar a tenir temperatures d'uns -28cº a 500hpa.
A la nostre zona, segons el GFS (model de predicció global americà) ens entrarien unes temperatures de -3cº a 1500m d'alçada, fet molt destacable per trobar-nos encara bastant lluny de l'hivern, el que representarà una forta clatellada.

Per fer-nos una idea d'aquesta devallada de les temperatures, us poso el mapa de temperatures a 850hpa que teniem aquest divendres i el que està previst per aquest dilluns:


Mapa de temperatures a 850hpa., observeu com aquest divendres hi havien uns 8cº.


Mapa de temperatures a 850hpa., observeu com dilluns hi hauran uns -3cº, és a dir, la temperatura devallarà 11cº en poques hores.

Tota aquesta devallada dels termòmetres, encara es veurà més accentuada per culpa de l'acció del vent i sobretot pel que fa a les temperatures mínimes. No obstant, a partir de dimecres es preveu que la temperatura es pugui anar recuperant, sobretot les màximes, quedant un ambient fred durant les nits.


Mapa de temperatures mínimes en 3h previst per dimarts al matí., observeu com la temperatura pot ser negativa a moltes zones de l'interior, especialment allí on no toqui el vent. Al Pirineu es preveun temperatures de -7/-10cº negatius. Quan el vent s'encalmi a partir de dimecres, també hi podrien haver fortes glaçades durant la nit en punts de l'interior. A la costa podriem acostar-nos als 5cº positius amb ambient de ple hivern.

Si entrem en detall, aquest dissabte a Palamós es preveu amb predomini del sol, no obstant, l'ambient assolellat també es veurà acompanyat per alguns núvols alts i mitjos, especialment abundants fins a primeres hores de la tarda. No esperem pluja. A la resta de demarcació, els núvols d'evolució diürna poden deixar algun ruixat de tarda cap al Ripollès, Garrotxa i en altres punts d'interior com la Selva.

La temperatura màxima pot pujar fins als 20/21cº a l'interior i fins als 17/19cº a la costa.

El vent al nostre sector bufarà a uns 6/8 nusos durant el matí, amb component sud i oest. A la tarda continuarà el garbí a uns 8 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada arran de costa i marejol mar endins, durant el matí. A la tarda podem tenir una mica de marejol, quedant mar arrissada o calma a partir del vespre.

Aquest diumenge el pas d'un sistema frontal moderadament actiu, mantindrà el dia molt ennuvolat. Es preveu que caigui algun ruixat o tempesta durant la tarda, amb possibilitats de calamarsa. Aquesta situació es pot reproduir a qualsevol indret de la demarcació gironina.Cal destacar que la devallada de les temperatures pot permetre que la cota de neu al Pirineu oriental, baixi fins als 1200m a la tarda de diumenge. Aquesta devallada de les temperatures ens portarà un ambient hivernal a principis de setmana, amb algunes nevades a la cara nord del Pirineu durant el dilluns, amb neu que podrà baixar fins als 700m en aquella zona.

La temperatura màxima pujarà fins als 17/18cº a la costa i fins als 14/16cº a l'interior. A partir de la tarda coincidint amb la caiguda de les precipitacions, la temperatura pot patir un brusc descens, això farà que la mínima es pugui donar al final del dia en molts indrets.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component sud i oest durant la nit de dissabte a diumenge, a uns 4/6 nusos. Al matí de diumenge tindrem la mateixa situació. A la tarda/vespre entrarà de forma sobtada la tramuntana a uns 15/20 nusos. A partir del vespre/nit la tramuntana s'anirà intensificant fins arribar als 25/32 nusos de vent sostingut, amb ratxes superiors.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada durant la nit/matinada de dissabte a diumenge. Al matí de diumenge tindrem mar arrissada arran de costa i marejol mar endins. A la tarda el mar s'anirà alterant després del pas del front, arribant a marejol arran de costa i maror mar endins. Durant la nit de diumenge i fins la matinada de dilluns hi haurà maror a prop de la costa i forta maror mar endins, amb àrees de maregassa, superior al nord del Cap de Begur.

Es desaconsella realitzar qualsevol activitat marítima a partir del vespre de diumenge. Preneu les precaucions necessàries per tal d'evitar que els objectes propensos a ser transportats pel vent es puguin moure. Molta precaució si passem per llocs amb molt d'arbrat, ja que les arrels estan poc fixades al terra, degut a les darreres pluges i algun arbre podria caure. Tampoc és recomanable anar a les zones elevades de les muntanyes. Aquesta situació de temporal dur de tramuntana pot durar fins dimecres.