Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Butlletí climàtic del mes de setembre



"Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, el mes de setembre de 2010 ha estat termomètricament fred a gran part de Catalunya, tret de punts del litoral i prelitoral Central i de la costa de la demarcació de Tarragona on el mes s'ha de qualificar de normal o càlid. La distribució irregular de la precipitació ha marcat la pluviometria del mes. D'aquesta manera, el mes ha estat normal, i fins i tot plujós o molt plujós, al quadrant nord-oriental del territori, al Prepirineu occidental i a àmplies zones del litoral i prelitoral Sud i la plana de Lleida. En canvi, a la resta del territori, el setembre s'hauria de qualificar de sec o molt sec, especialment a les fondalades de la comarca de la Cerdanya i a l'extrem sud del Principat. El mes de setembre ha estat molt poc ventós."

Si ens centrem a Palamós, cal dir que el mes de setembre ha tingut una temperatura mitja d'uns 18cº, això vol dir que la temperatura ha estat 1,5cº inferior a la mitjana climàtica. Pel que fa al Baix Empordà, es pot comprobar com la temperatura mitja també ha estat per sota de la mitjana climàtica, situant-se entre 1/1,5cº per sota, exceptuant alguns punts del nord-oest de la comarca, on la temperatura ha estat 0,5cº inferior a la mitjana. A destacar també, el fet que en algun punt de l'oest de la comarca situat a les Gavarres, la temperatura ha estat 2cº inferior a la mitjana.

Pel que fa a la pluviometria de Palamós, hem de dir que els 147,3mm caiguts durant el mes passat, indiquen que el setembre ha estat molt plujós, ja que ha plogut gairebé el doble del que marca la precipitació mitjana climàtica. Si ens fixem en la resta del Baix Empordà, es pot comprobar com la zona més afavorida per les precipitacions ha estat la meitat sud, amb valors que es mouen entre els 150/200mm., en general, a tota la comarca hi ha plogut gairebé el doble del que marca la mitjana. A la meitat nord hi han caigut registres d'uns 120/130mm.

Per veure l'informe complet entreu al següent enllaç.