Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 2 de maig del 2014

1 de maig: alba que anuncia canvis

Sortida de sol d'ahir dijous 1 de maig. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3.


Ahir dijous 1 de maig, el dia començà amb una sortida de sol rogenca que ens anunciava un canvi de temps imminent.
La presència d'abundants núvols alts i mitjans dels gèneres Cirrus, Altostratus i Altocumulus, denotava l'aproximació d'un embossament d'aire fred en altura procedent del nord, el qual ens ha afectat en les darreres hores en forma de plugims.

Avui divendres encara seguirem notant les seves conseqüències, ja que entraran isotermes que poden devallar fins als -24ºC a 500hPa avui al migdia i fins als 5ºC a 850hPa al llarg de la pròxima nit, amb la qual cosa, hem d'esperar que el dia es mantingui força més fresc que dies enrera.
Pel que fa a l'estat del cel, a Palamós es preveu que puguin aparèixer núvols gruixuts de bon matí i a la tarda, amb possibilitats que es pugui escapar algun plugim o petit ruixat., no obstant, el sol dominarà bona part de la jornada.

Com que es produirà una ciclogènesis cap al golf de Gènova i l'anticicló dinàmic de l'oest del continent tendirà a apropar-se en forma de falca, el vent de tramuntana en el nostre sector costaner pot bufar a uns 15/20 nusos de mitjana en molts moments del dia. Cal destacar que la tramuntana pot mantenir-se al llarg del dissabte i matinada de diumenge a uns 20 nusos de mitjana, amb ratxes superiors.


Mapa de pressió en superfície previst per avui al vespre. Es generarà una situació de tramuntana.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i dos graus més altes respecte el dia abans a molts punts, amb els 22,2ºC de Monells com a màxima més destacada.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt similars a les del dia anterior, amb els 8,4ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dijous 1 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 22,2ºC (8,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 21,8ºC (9,5ºC)., la Tallada d'Empordà 21,2ºC (10,6ºC)., Torroella de Montgrí 20,6ºC (9,5ºC)., Castell d'Aro 19,5ºC (11,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 1 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 19,4ºC, mínima 13,2ºC. Estat del cel 5/8 Ci, As, i Ac de bon matí., domini del sol al matí amb 2/8 Ci, Ac i Sc., augment nuvolós a la tarda/vespre 7/8 Sc i Cu, amb plugim a darrers hores del dia. Pluja 1,6 mm (1,8 mm a la Fosca). Vent de component E i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h E. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres fotos més de l'alba d'ahir dijous amb cel de canvi de temps