Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de maig del 2014

17 de maig: sol i algun núvol decoratiu, a l'espera de canvis

Sortida de sol d'ahir dissabte. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


La situació meteorològica d'ahir dissabte 17 de maig ens va portar pocs canvis, no obstant, alguna cosa sembla que vol començar a canviar.
Tal com van registrar els baròmetres, la pressió en superfície es va quedar en uns valors molt més discrets que dies enrera, com a símptoma de l'afebliment de la dorsal anticiclònica, a més, la presència de vents de component est al llarg del matí va facilitar que es formessin alguns intervals de núvols baixos.

Hem de destacar que la setmana entrant, el posicionament d'una borrasca cap a l'oest de la península i la presència d'un anticicló a l'est del continent, pot fer que ens afecti un marcat flux del sud i sud-est, amb la qual cosa, hi pot haver un augment dels núvols baixos a Palamós.
L'entrada d'una massa d'aire càlid del nord d'Àfrica, amb isotermes que arribaran als 25ºC a uns 925 hPa cap al sud de les Balears de cares al dimecres, podria formar algun banc de boira per contrast amb l'aigua del mar encara freda.
Tampoc no es descarta que puguin caure quatre gotes entre dimarts i dimecres, no obstant, tot el que pugui remullar una mica el terrori benvingut sigui, tenint en compte que hem entrat en una mala ratxa de precipitacions, ja que l'any 2013 fou molt sec i aquesta primavera també ho està siguent.


Núvols baixos apareguts el dissabte al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van pujar entre 1 i 3 graus respecte el dia abans, amb els 24,4ºC de Monells com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van baixar entre 1 i 3 graus en comparació amb les del dia anterior. Els 7,7ºC de Monells fou la mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dissabte 17 maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,4ºC (7,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 24,0ºC (7,9ºC)., la Tallada d'Empordà 23,9ºC (8,7ºC)., Torroella de Montgrí 23,4ºC (8,7ºC)., Castell d'Aro 21,7ºC (9,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 17 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,3ºC, mínima 12,4ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb 3/8 Ci, Ac, Sc i Cu de bon matí., matí amb 1/8 Sc., migdia 3/8 Sc i Cu., tarda només amb 1/8 Sc. Vent de component E al matí, a 10 km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 15/20 km/h de mitjana., vent de direcció variable al vespre i a la nit, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,5 metres a les 09:00h davant el cap de Begur i de 0,7 metres a les 15:00h)). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tarda assolellada d'ahir dissabte amb gent a la platja. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.