Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de maig del 2014

6 de maig: garbinada i núvols prims

Sortida de sol d'ahir dimarts amb núvols alts. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.


Ahir dimarts 6 de maig, la situació meteorològica de Palamós altre vegada va estar influenciada pel vent de llebeig, a causa de l'aproximació d'un sistema frontal que portarà poques conseqüències a la nostre comarca.
A part del vent de llebeig, el tràngol i l'ambient fresc associat a ell, trobem que un altre dels trets diferencials de la jornada va ser el pas de nombroses franges de núvols alts i mitjans modelats pel vent fort de l'oest que bufava en altura, les quals presagiaven l'arribada del front desgastat.

Entrant en detalls, de bon matí hi hagué la presència d'abundants núvols alts Ci, Cs i esteles d'avions 5/8. Fins a migdia es mantingueren 6/8 Ci, Cs amb algun halo solar.
A partir de migdia i al llarg de la tarda també van aparèixer Altocumulus lenticularis i Altocumulus floccus, així com Ci i Cs 4/8.
De cares al vespre els núvols altocúmuls encara es van fer més destacats 7/8, acompanyant Ci i Cs.


Altocumulus lenticularis vist ahir a la tarda des de Calonge, amb una vinya en primer pla.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van restar sense grans canvis respecte el dia anterior, amb els 23,6ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més elevada.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar una remuntada d'entre 4 i 5 graus, gràcies al vent de llebeig que bufà de nit, amb els 8,1ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa i els 15,1ºC de Palamós com a mínima més alta.

Màximes registrades ahir dimarts 6 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 23,6ºC (10,6ºC)., Monells 23,5ºC (10,4ºC)., la Bisbal d'Empordà 23,1ºC (10,6ºC)., Torroella de Montgrí 22,4ºC (11,6ºC)., Castell d'Aro 19,3ºC (8,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 6 de maig del 2014 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 15,1ºC. Vent de component SO, a 15/20 km/h de mitjana fins al vespre., vent del S, a 5/10 km/h de mitjana al vespre/nit. Ratxa màxima de vent 47 km/h SO. Estat de la mar amb maror generalitzada (onatge sig. de 0,9 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


L'alba amb núvols alts i esteles d'avions d'ahir dimarts


Cel enterenyinat a la sortida de sol. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 51:56)