Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 9 de maig del 2014

El mes de maig comença amb -18ºC a Noruega

Mapa de temperatures mínimes del passat 6 de maig a Escandinàvia. S'observen temperatures àmpliament negatives.


Tot i trobar-nos en plena primavera, a Escandinàvia sembla que aquesta estació no vulgui arribar.
Tal com podeu veure al mapa superior, el passat 6 de maig hi hagueren unes temperatures mínimes molt per sota del que caldria esperar en aquesta època de l'any.
Aquestes temperatures gèlides ja fa unes quantes jornades que estant tenint lloc, especialment a l'interior i meitat nord d'Escandinàvia.

Algunes de les mínimes més baixes del passat dimarts 6 de maig van ser els -17,8ºC de Suolovuopmi (Noruega), els -14,5ºC de Kilpisjärvi (Finlàndia), els -14,4ºC de Sihcajavri (Noruega), els -13,7ºC de Cuovddatmohkki (Noruega), els -12,8ºC de Sodankyla/Vuotso (Finlàndia), els -11,5ºC de Karesuando (Suècia), els -10,8ºC de Kautokeino (Noruega), els -10,3ºC de Katterjakk (Suècia), els -9,7ºC de Muonio (Finlàndia), els -8,8ºC de Gallivare (Suècia), els -7,7ºC de Sodankyla i Kuusamo (Finlàndia).
Cal destacar que, per exemple, a Sodankyla i a Kuusamo tenen una temperatura mínima mitjana en el mes de maig de 0,0ºC i -0,1°C respectivament.


Mapa de temperatura a 850hPa del passat dimarts. S'observa una invasió d'aire fred polar que arriba als -10ºC a uns 1400 metres d'altura cap al nord d'Escandinàvia.