Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 d’agost del 2014

14 i 15 d'agost: un temps poc estiuenc

Cel ennuvolat a sobre Palamós ahir divendres a la tarda.


Després del pas del sistema frontal que ens creuà el passat dimecres de matinada, la situació sinòptica dels dos darrers dies ha propiciat que ens segueixin entrant glopades d'aire fred en altura, amb més o menys intensitat. Aquest fet, unit a la presència de rebuf, amb vent fort de mestral al nord del cap de Cervera, i vent de component est al nostre sector costaner, han facilitat una lleugera inestabilitat que ha fet crèixer la nuvolositat de tipus baix, amb algun nucli convectiu embegut d'escassa entitat.
En resum, podem dir que entre l'aire fresc que roman entre nosaltres, amb temperatures màximes a ratlla i sense nits tropicals, juntament amb un cel cobert durant la major part de les hores, es pot afirmar que l'ambient ha sigut més propi de la primavera o de la tardor.

Parlant del temps més immediat, per avui dissabte està previst que a primeres hores del dia ens entri un nou embossament d'aire fred en nivells mitjos de la troposfera, amb isotermes que podran devallar fins als -15ºC a 500hPa. Aquest fet pot deixar-nos un dia amb nuvolositat de tipus baix de bon matí, i amb possibilitats que creixi alguna nuvolada de tarda que pugui deixar escapar alguna gota anecdòtica. Tot això enmig d'unes temperatures molt frenades, tot i trobar-nos a ple mes d'agost.
La tramuntana tornarà a fer acte de presència durant aquest matí en el nostre sector costaner i podrà bufar moderada.


Cel cobert ahir a la tarda a la badia de Palamós.


Entrant en el resum meteorològic, ahir divendres 15 d'agost, el dia va començar amb un celatge dominat pels núvols baixos amb 6/8 Ci, Cu i Sc. Al llarg del matí els núvols d'aparença amenaçadora es van anar trencant fins a deixar grans clarianes al matí/migdia amb 4/8 Cu i Sc. Aquestes clarianes i el sol que portaven associades durà poc, ja que la tarda es va tornar a presentar ennuvolada, tal com podeu veure a les fotografies superiors, amb entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc., fins i tot, al vespre/nit van caure quatre gotes inapreciables.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van oscil·lar entre els 27,5ºC de Calonge, com a màxima més elevada, i els 23,5ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més discreta.
Les mínimes, per la seva banda, es van moure entre els 16,9ºC de les Olives, com a mínima més fresca, i els 19,9ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 15 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,0ºC, mínima 19,9ºC. Pluja inapreciable. Vent del NNO de matinada, a 2 km/h de mitjana., la resta del dia hi hagué vent del ENE, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 1,05 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 77%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El cel ennuvolat d'ahir divendres a la tarda deixava un temps poc estiuenc per ser un 15 d'agost.


Cúmuls amenaçadors vistos el migdia del passat dijous 14 d'agost a sobre les Cases Noves.


Per finalitzar el resum, cal afegir que el passat dijous 14 d'agost, l'existència d'una lleugera inestabilitat va fer crèixer abundants Cumulus a partir de mig matí, amb 4/8 Cu mediocris i humilis, els quals acabaren per cobrir el cel a partir del migdia/primeres hores de la tarda, amb 7/8 Cu mediocris i congestus.
Malgrat que el cel aparentés la possibilitat de pluja, al final els núvols no van donar més de si, ja que a la tarda van aparèixer grans clarianes combinades amb alguns cúmuls i estratocúmuls 4/8 Cu i Sc.

A part de tornar a fer la guitza als banyistes, els núvols baixos i els de desenvolupament vertical ens van deixar una estampa molt més agraciada al capvespre, a causa de l'aparició d'uns fantàstics raigs crepusculars, com els que podeu veure a la fotografia següent i a les dues que tanquen aquest post.




En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del passat dijous a la comarca baixempordanesa van bellugar-se entre els 27,9ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,9ºC de Palafrugell, com a màxima més curta.
Pel cantó de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 16,5ºC de la Bisbal d'Empordà, com a mínima més curta, i els 19,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dijous 14 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 24,5ºC, mínima 19,2ºC. Vent del N de matinada i fins a les nou del matí, a partir de llavors vent del E fins a les 18:00h, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SE fins a les 22:00h, a 5/10 km/h de mitjana., a la nit vent en calma. Ratxa màxima de vent 35 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 48%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos del bonic capvespre del passat dijous