Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 d’agost del 2014

22 d'agost: un aiguat inunda les zones habituals

Inundació a la sortida de l'aparcament del carrer Cervantes. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, ahir divendres 22 d'agost, el pas d'un potent solc d'aire fred va generar una situació de pluges intenses a la major part de Catalunya, i Palamós no en va ser pas l'excepció.
Com sol ser habitual, i a falta d'una obra complexa i costosa que pugui solucionar el problema de les inundacions a les zones baixes de la vila, altre vegada es van patir els efectes d'un aiguat que deixà inundacions temporals a la zona del mercat Municipal i en els carrers propers.

La inundació d'ahir al migdia fou causada per la forta intensitat de precipitació, uns 40 litres en poc més de 30 minuts, la qual es recreà en un sector de la població que antigament es trobava en terra d'aiguamolls i, a més, recordem que era per on passava l'antic llit de la riera Aubi, així com el rec del Molí. Com diu la saviesa popular, l'aigua sempre torna al seu pas.
Un altre dels efectes de l'aiguat van ser els problemes que generà a la xarxa de clavegueram, la qual es veié desbordada. Aquest fet provocà que les aigües residuals, barrejades amb les aigües pluvials, anessin a parar al racó de la platja Gran, tot contaminant les aigües marines. Això provocà que s'hagués d'hissar la bandera vermella de prohibició al bany.


Bandera vermella ahir a la tarda a la platja Gran.


Aigües residuals al Front del Mar.


Les grans nuvolades que causaren aquests maldecaps estaven formades per grans núvols de tempesta, els típics Cumulonimbus, així com també Cumulus congestus. La forta activitat convectiva trobà un terreny adovat a causa del forçament dinàmic del solc d'aire fred, la presència d'humitat en capes baixes i mitjanes de la troposfera, i a l'energia alliberada pel mar.

Al llarg de tot el dia s'observaren 8/8 Cb, Cu, Ns i Sc, amb ruixats intensos, aparat elèctric i estones de pluja més pausada (sobretot al migdia i al vespre/nit). En total, a Palamós es van recollir 72 mm al centre del nucli antic i 81,6 mm a la Fosca. Si a aquestes dades hi afegim la pluja caiguda el dia abans, trobem que al centre del nucli antic hi caigueren 75,4 mm i a la Fosca es recolliren 89,4 mm.

Altres dades de precipitació caiguda ahir divendres al Baix Empordà segons Meteoclimatic(entre parèntesi hi sumo la pluja del dia abans):

Calonge 59,3 mm (67,6 mm)., Verges 54,0 mm (60,0 mm)., Sant Feliu de Guíxols 50,0 mm (56,0 mm)., Palafrugell 48,0 mm (55,0 mm)., Bellcaire d'Empordà 47,8 mm (51,8 mm)., la Bisbal d'Empordà 46,6 mm (55,6 mm)., les Olives 32,9 mm (35,3 mm).


Mapa de llamps d'ahir divendres. S'observa una gran activitat tempestuosa.


Tempesta intensa a sobre les Gavarres vista ahir a la tarda des del Molí de Vent.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir divendres al Baix Empordà van assolir valors més propis de la tardor que no pas de l'estiu, amb moltes màximes que en prou feines arribaren fins als 20ºC. En aquest sentit, la màxima més alta només va aconsegir 21,6ºC a Sant Feliu de Guíxols, i la màxima més baixa van ser els 19,3ºC de Palafrugell.
Pel cantó de les mínimes, aquestes també van ser força fresques, ja que oscil·laren entre els 16,0ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 17,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta.

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 22 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 20,4ºC, mínima 16,2ºC. Vent del NNE i del NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h NNE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,34 metres a les 14:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Recull fotogràfic dels efectes de l'aiguat


Aparcament del Cervantes inundat a la part baixa.


Riu d'aigües plujanes a la platja Gran.


Esvoranc i salt d'aigua causat pel sobreeixidor del passeig del Mar.


El sobreeixidor del passeig del Mar funcionant.


Zona inundada al passeig del Mar.


Els bombers van fer algunes intervencions.


Inundació i carrer tallat a la zona de Correus.


Sector de l'Arbreda inundat.