Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 25 d’agost del 2014

23 i 24 d'agost: sol, núvols i la marina italiana

El cel ennuvolat que hi havia el passat dissabte al migdia, amb la cala Rovira quasi buida de gent. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


El cap de setmana que acabem de deixar enrera, tot i que ens ha deslliurat de la pluja, encara ha mantingut abundants núvols baixos que en certs moments del dia han arribat a cobrir el cel, tal com podeu veure a la imatge que obre aquest post.
Com que no hi va haver cap garbinada ni cap tramuntanada que renovés les capes d'aire, els núvols baixos van recrear-se a les nostres contrades, afavorits per l'aire fresc que encara es mantingué en nivells baixos i mitjans de la troposfera, a més de la presència de vents febles de component est.

Més detalladament, cal mencionar que el passat dissabte 23 d'agost, encara van caure algunes precipitacions de matinada que deixaren 0,4 mm al centre del nucli antic de Palamós i 0,6 mm a la Fosca., a la resta de la comarca baixempordanesa van caure 10,8 mm a Verges, 5,0 mm a Sant Feliu de Guíxols, 3,4 mm a Palafrugell o 1,4 mm a Bellcaire d'Empordà, entre d'altres registres.

Després de les pluges residuals de la matinada, el dia va començar amb un celatge dominat pel sol i un ambient fresc, amb només 2/8 Ci, Ac, Cu i Sc. Encara que fes sol a primeres hores, al llarg del matí l'astre rei cada vegada fou més car de veure, ja que al migdia el cel quedà cobert amb 7/8 Cu i Sc.
Amb el pas de les hores aquests núvols baixos es van anar trencant, però sense desaparèixer del tot, quedant restes de nuvolositat que en alguns moments tornaren a tapar el sol, amb entre 3/8 i 4/8 Ci, Cu, Sc i St.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van tornar a ser poc estiuenques. La màxima més alta foren els 26,5ºC de Torroella de Montgrí., en canvi, la màxima més baixa assolí 22,1ºC a Sant Feliu de Guíxols.
Per la banda de les mínimes, el valor més fred cal anar a buscar-lo a les Olives, amb 15,1ºC, i la mínima més alta foren els 16,6ºC assolits a la població ganxona. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 23 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 15,4ºC. Vent de direcció O a primeres hores, a 5 km/h de mitjana., vent del ESE a partir de les 11:00h i fins les 19:00h, a 5 km/h de mitjana., vespre/nit amb vent del ONO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h O. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 11:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol i núvols baixos ahir diumenge al migdia des de la cala Rovira, amb nombrosos banyistes. Font: càmera del Temps de TV3 ubiaca a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, es pot constatar que ahir diumenge 24 d'agost, es va poder gaudir d'un temps assolellat a les hores centrals de la jornada, i les platges recobraren per unes hores la imatge típica de l'estiu.
Concretant un xic més, de bon matí semblava que altre cop hi hauria d'haver un dia ennuvolat, ja que la jornada es llevà amb un cel amenaçador format per 6/8 Ci, Cu i Sc., no obstant, durant les hores posteriors quedà un dia bàsicament assolellat amb restes de núvols alts i baixos més o menys destacats, amb entre 2/8 i 4/8 Ci i Sc. A partir del vespre els núvols baixos van tornar a augmentar, deixant un celatge format per 7/8 Ci, Cu, Sc i St.

Així mateix, les temperatures màximes de la nostre comarca es van recuperar una mica, ja que aquestes van oscil·lar entre els 27,6ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 22,9ºC de Sant Feliu de Guíxols o de Palamós-la Fosca, com a màximes més curtes.
Pel cantó de les mínimes, trobem els 16,0ºC de Calonge, com a mínima més curta, i els 18,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, de Torroella de Montgrí i de Bellcaire d'Empordà, com a mínimes més altes. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 24 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,4ºC, mínima 17,6ºC. Vent de component E, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,7 metres a les 12:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La patrullera Cassiopea de la marina italina el passat divendres a la tarda.


A part de sol, núvols i nombrosos visitants, durant el cap de setmana la badia palamosina també ha estat vigilada per alguns vaixells de la marina italiana.
La imatge superior ens mostra la patrullera Cassiopea que salparà aquest matí de dilluns cap a Maó.
El vaixell militar s'encarrega de protegir i de donar suport logístic a una petita flota de 8 velers que es dirigeixen a participar a la Copa del Rei de Vaixells d'Època.

L'agrupació de velers construïts amb fusta durant els anys 50 i 60, funciona com una flota-escola i actualment realitza la campanya d'instrucció per als Cadets de segon curs de l'Acadèmia Naval de Livorno. Aquesta activitat és la finalització del període de formació que portarà els cadets, quan acabin la campanya, a convertir-se en Oficials de la Marina Italiana.


El creuer Zenith i la patrullera Cassiopea el passat divendres a la tarda.


La patrullera porta un helicòpter i armament divers.