Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 d’agost del 2014

Divendres 8 d'agost: paisatge bucòlic vora el mas Gallart

Camps segats vora el mas Gallart o Aguilar, amb el cel enterenyinat de cirrus el passat divendres al matí.


Els darrers dies podem contemplar un bon exemple que ens mostra com la mà de l'home, al llarg dels segles, ha modelat els nostres paisatges rurals amb una harmonia prodigiosa.
Molts entorns privilegiats encara conserven retalls que s'han escapat de les malifetes urbanístiques dels darrers anys. Un d'aquests indrets el podem contemplar des d'un dels enllaços de la carretera C-31, prop del barri del Figuerà. Es tracta d'una visió bucòlica creada per un extens camp segat que forma un esplèndid decorat, a causa de la composició geomètrica d'una gran quantitat de bales de palla, les quals, a la vegada, són una de les imatges més característiques de l'estiu.

L'extens camp situat al peu del puig Parals, té el mas Gallart o Aguilar, com a vigilant d'aquest entorn des de fa més de 800 anys. Cal tenir present que la cita més antiga d'aquesta construcció senyorial data de l'any 1191.


Composició geomètrica de nombroses bales de palla prop del mas Gallart, amb el cel enterenyinat.


Pel que fa a les dades meteorològiques del passat divendres 8 d'agost, tal com podeu contemplar a les fotografies, el temps es va presentar assolellat., no obstant, al matí s'observaren nombroses franges de núvols alts, a més d'intervals de núvols baixos i mitjans, amb 5/8 Ci i Ac, i 3/8 Sc i St.
A la tarda la major part dels núvols van desaparèixer, quedant 1/8 Sc i St. Així mateix, al vespre va tornar a arribar una enclusa de tempesta que deixà el cel amb 5/8 Ci, As, i es veié acompanyada per l'entrada, de mar cap a terra, de 3/8 Sc i St.

D'altre banda, la calor va tornar a apretar de valent, amb una xafogor molt intensa.
Les màximes del Baix Empordà van oscil·lar entre els 32,8ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 26,9ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Altres màximes destacades són els 32,3ºC de Torroella de Montgrí, els 31,4ºC de Bellcaire d'Empordà, els 31,3ºC de les Olives, els 30,8ºC de Verges o els 30,3ºC registrats a la població veïna de Calonge.
Malgrat tot, el tret més remarcable de les temperatures que hi van haver no van ser les màximes. Aquest premi se l'emporten les mínimes, ja que cap indret de la comarca es va deslliurar de patir una mínima tropical.
La mínima més curta foren els 20,0ºC de Calonge i la mínima més alta van ser els 22,7ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic.

Altres dades meteorològiques del passat divendres 8 d'agost del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,9ºC, mínima 22,5ºC. Vent del SO, a 20 km/h de mitjana (fou la garbinada més destacada de les darreres setmanes). Ratxa màxima de vent 44 km/h SO. Estat de la mar amb marejol o maror, amb nombrosos blancalls., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 11:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 77%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)